„Вдигнала съм ръце и не знам вече към коя институция да се обърна за помощ, затова стигнах до вас като последна надежда. 73-годишната ми майка е жертва на постоянен тормоз от съседка в Николово, която е с психично заболяване, но въпреки че съдът е решил, че трябва да се лекува в дневен стационар, тя не го прави и изглежда няма как да бъде заставена да изпълнява съдебните разпоредби. Вместо това продължава да издевателства над хората и цялото село е пропищяло от нея“. Това разказа в редакцията на „Утро“ Капка Русева с единственото желание майка й да може да живее спокойно, а не в непрекъснат страх.
За кошмара, в който възрастната Иванка е попаднала, говорят мерките, които дъщеря й е предприела за нейна защита - монтиране на 5 камери за видеонаблюдение, които са опасали къщата й, както и детектори за движение.
„Теглила съм кредит, който все още изплащам, за да охранявам майка си. Непрекъснато следя през телефона си записи на камери, какво се случва и дори нея я обучавам, макар и на 73-годишна възраст, как да следи монитора и камерите. Живеем в един истински „Биг Брадър“. И не сме само ние така, напротив, ние последни от цялата улица монтирахме камери, другите къщи вече имаха видеонаблюдение по същата причина“, разказва Русева като посочва, че вече една от камерите е счупена от болната жена.
Медицински документи сочат че, 60-годишната съседка е диагностицирана с „диссоциално /антисоциално - б.р./ разстройство“. Терорът, на който са подложени живеещите на ул.“Христо Смирненски“ в Николово, имал дълга история, за което свидетелствали многобройните сигнали в полицията, търсене на помощ от предишния и сегашния кмет и дори събирането на подписка с настояване за справедливост и адекватни мерки срещу психично болната. За Иванка и дъщеря й проблемите се задълбочили, когато преди около половин година възрастната жена останала вдовица и се превърнала в лесна жертва на съседката си. Освен дежурно ровене из двора и отмъкване на железа и различни вещи, които отивали за вторични суровини, на 20 септември 73-годишната пенсионерка дори била замеряна с камъни и по чудо се разминала без нараняване.
„Отряза мрежата, която дели двете къщи, за да може да влиза в нашия имот, чука и блъска по прозорците на къщата, като прави безумни физиономии, маже с яйца и изпражнения прозорците, събува си панталоните, застава в неприлични пози, показва обидни знаци, вика, крещи“, описва Капка терора, който търпи майка й.
Жената е напълно обезкуражена, че нетърпимата ситуация ще бъде разрешена и се моли да бъдат взети мерки своевременно, а не след като има жертви от действията на психично болната жена. И обяснява защо - съдебно решение от 19 декември 2019 година гласи, че психично болната трябва да посещава дневен стационар, където да се лекува в продължение на 3 месеца. По нейни думи обаче това решение не се изпълнява и жената не е помирисвала психодиспансер, а е денонощно на свобода. На 14 януари прокурор в Районна прокуратура пък отказва да образува наказателно дело за действията й и тормоза над възрастната жена. Отказва и да предприеме други мерки във връзка с лечението й, тъй като такива вече са разписани и са в сила. Но според Капка те си остават само на хартия и не се изпълняват, което я поставя в тотална безизходица.
„Утро“ потърси за коментар Районна прокуратура, откъдето посочиха, че компетентни към момента са медицинските лица, които трябва да проследят поведението и лечението на жената, след което могат да изготвят предложение какви мерки да се предприемат. 
„Подобни мерки подлежат на съдебен контрол на всеки 3 месеца, а самата мярка се изпълнява от Центъра за психично здраве“, обясниха от прокуратурата.