Българските хотели влизат в истински Биг Брадър от май догодина. Тогава трябва да заработи Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), в която хотелиерите трябва да въвеждат данните на туристите при пристигането им. Тя ще свързва хотелите освен с приходната администрация и с Министерството на туризма, МВР, Националния статистически институт и общините. Създадени са механизми и за проверки на място и за обратна връзка, така че всички отсядащи в местата за настаняване да излязат на светло. 
Декларираната цел е защита на светлия бизнес. Прогнозата на министерството е до 3 г. след въвеждане на системата да се отчетат с 20% да нараснат приходите от нощувки. Системата ще може да разкрива злоупотреби, както и да проследява настаняването на лица от трети страни. Информацията за личните данни ще бъде съхранявана, като се спазва новият регламент за защитата им.
Добрата новина е, че този път тоталното следене на оборотите няма да е за сметка на фирмите, а системата ще бъде заплатена от Министерството на туризма. Тя ще бъде изработена от фирма "Технолоджи" срещу 1.128 млн. лв. с ДДС, като срокът за изпълнение е 6 месеца. Собствениците на местата за настаняване ще бъдат обучени безплатно как да ползват системата. Няма да им се искат пари и за софтуера.