Досъдебно производство, свързано с президента Румен Радев, и изпратено на главния прокурор Иван Гешев, е поводът за вчерашното му питане до Конституционния съд.

Това заяви днес главният прокурор Иван Гешев преди делото „КТБ”.

На въпрос какво е продиктувало питането му до Конституционния съд вчера, той отговори, че наблюдаващи прокурори са му пратили данни, от които той е преценил, че трябва да направи такова питане.

„Мога да кажа само едно нещо: че ми е изпратено досъдебното производство от наблюдаващите прокурори, които са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат – да кажем – неясноти в разпоредбата на чл. 103. и са ми изпратили

това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. Това, което съм направил, след като съм се запознал – съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд.

Тоест констатирал съм, че е налице необходимост Конституционният съд да изясни съответни разпоредби на чл. 103″, каза главният прокурор, цитиран от бТВ.

Той добави, че не се е срещал с държавния глава, след като беше оповестено питането вчера.

БГНЕС припомня, че на 27 януари Конституционният съд образува конституционно дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от конституцията, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента.

Разпоредбата гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Според члена, те също така не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

„Разкриване на смисъла на разпоредбата на чл. 103 от КРБ е необходимо, тъй като нормата е лаконична и не дава еднозначен отговор на поставения с настоящото искане въпрос”, сочат от прокуратурата.

Според Българската конституция имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два компонента: неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване. Предвид еднаквата правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се възприеме като еднакво валидно и за двете фигури.

Смисловото съдържание на въпросния член от Конституцията се разбира нееднозначно, като са изразени противоречащи една на друга тези.