Онкоболни русенци излизат на протест на 4 февруари от 11 часа пред Вазата в Парка на младежта, като датата не е избрана случайно, тъй като тогава се отбелязва световният ден за борба с рака.
Основното настояване на пациентите е за уважение, а не унижение, като протестът ще се проведе под мотото „Нека добрината победи!“.
Онкоболните имат десет искания, като на първо място отправят критиките си към двама лекари в Комплексния онкологичен център - д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев, като настояват те да бъдат освободени от работа заради крайно недопустимото им отношение към пациентите. На тяхно място да бъдат назначени специалисти, които проявяват чисто човешките морални ценности, особено дължими в отношенията лекар-пациент, посочват пациентите. Те искат да получават нужното внимание, грижи, отношение и информираност, както и в отделението да има психолог. Настояват също да бъде назначено лице, което да следи за финансови злоупотреби и медицинските дейности.
Да се осигури по-голям бюджет, който да позволява отпускането на достатъчно направления за Пет скенер или закупуване на такъв, както и да се търсят методи за повишаване на заплащането на всички служители са други две искания на организаторите на протеста. 
Онкоболните споделят още, че пациентите в отделението са обречени и прекарват последните си дни в нечовешки мъки заради недостиг на медикаменти или спестяването на такива. Затова искат да се осигурят достатъчно и ефективни обезболяващи за настанените в отделението по палеативни грижи. 
Друго искане на онкоболните е да има регламентирано време, в което близките на пациентите да могат спокойно да се информират за състоянието им без страх от укор, без да се притесняват, че тези въпроси ще предизвикат раздразнение в медицинските лица, което ще рефлектира върху отношението им към болните.
Потърсихме за коментар управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров, който каза, че няма постъпили официални жалби и никой не е говорил с него, като допълни, че няма представени никакви доказателства срещу твърденията на протестиращите. 
Разполагаме с камери и съм гледал записите, но не се виждат скандали в коридорите. Що се отнася до свързаните с финансови въпроси искания, Онкоцентърът не е на бюджет, а на самоиздръжка, затова тези въпроси трябва да бъдат насочени към Здравната каса, каза още д-р Кожухаров.