Облечени в електрикови светлоотразителни жилетки работиха през почивните дни сервитьори от почти целия ресторантьорски бранш в града. Слънчевото и далеч от типичното за януари време вчера накара десетки да изпият кафето си на популярните заведения на централния площад, където топлите напитки им бяха сервирани от персонал с нестандартна униформа, видя „Утро“.
Действията на бранша са в знак на протест срещу наредбите на държавата. Заведенията настояват за намаляване на ДДС ставката в ресторантьорството поне с 5%; отмяна на крайните мерки на НАП за запечатване на заведенията при открити нередности, а вместо това да се търси персонална отговорност на сервитьори при неиздаване на касови бележки; въвеждане на патентен данък за сезонните обекти; регламентиране на бакшиша, за да се избегнат случващите се сега несъответствия между отчетените продажби и касовата наличност; въвеждане на лимит за издаване на разрешителни за нови обекти и др. 
Това е своеобразен жълт картон на ресторантьорите към властта, Ако исканията им не бъдат взети под внимание, те са готови на по-остри действия, включително ефективен протест и затваряне на заведения.