Сред заселените пробно в ударения от африканската чума по свинете комплекс в Голямо Враново 500 прасета не са открити заразени от нелечимия вирус животни след преминалия 45-дневен санитарен период и до края на месеца те ще бъдат пуснати за преработка и продажба. До началото на февруари се очаква да бъдат населени с нови прасета и пострадалите от епидемичния взрив свинеферми в Бръшлен и Николово. Закупуването на животните става от страни в чужбина, където няма наличие на африканска чума, защото българските свинеферми не продават прасета. Това каза вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков на първото за тази година заседание на областната епизоотична комисия.
Мерките за биосигурност срещу повторно навлизане на чумата в трите комплекса са на високо ниво, което се доказва и от взетите проби в сградите за отглеждане на прасета.
Появилата се зараза в свинекомплексите в Шумен и в Брестак, Варненско, силно ни притесни, затова сме възложили на кметовете по общини да обходят още веднъж личните дворове по селата и да проверят има ли неправомерно отглеждане на прасета, но засега не са открити нелегални животни, допълни д-р Николай Ненов, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ.
В момента е спрян превозът на свине в цялата страна, кланиците също не работят, защото се обезпаразитяват. Ако взетите след това проби са отрицателни, работата им ще бъде подновена.
Очаква се тази година пръскането против комари, които са сред основните приносители на чумата, да започне по-рано, за да не изпаднем в миналогодишната ситуация, посочи зам.областният управител и председател на комисията Свилен Иванов.