Маркетолозите в гигантите на автомобилната индустрия винаги са добри на изненадите. Този път успяха тези на Ford с новата Puma. Всеки, който очакваше бърз и малък спортен автомобил като предишния Ford Puma, правен от 1997 до 2001 г., трябва сериозно да преосмисли нещата около модела. Новата Puma, която се предлага сега за клиентите е “дългокрака” смес между SUV и кросоувър и попада повече в категорията на планинските кози, отколкото в категорията на благородните котки. Наистина не можете да се намери причина за оплакване от външния вид на новото издание - истинска планинска “коза” с шик. Достатъчно за философията на името, нека се доближим до фактите.

Платформата, на която се основава новият модел, има едно общо нещо със старата Puma - тогава както сега, тя е близка роднина на Fiesta и у дома си в пазарния B сегмент. Като компактен SUV обаче той следва много повече тенденцията на пазара, отколкото оригиналната Puma някога, особено след като Ford е събрал атрактивен цялостен пакет.

Практичният компакт би заслужава допълнителна специална цена за своя "Megabox". Защото в багажника си колата изненадва с пищна вдлъбнатина, която може да реши и най-любопитните транспортни задачи. В миещата се 80-литрова кутия, повече приличаща на вана, например има място за спортно оборудване или мръсни гумени ботуши или - ако няма друг вариант - дори златни рибки, плуващи във водата. Споменатите неща, по-специално, могат и да се почистят на място с прясна вода, а използваната може лесно да се отстрани, ако подовата тапа се извади. В допълнение, това “мазе” в багажното отделение в стандартната конфигурация увеличава товарният обем до 456 литра (при хибрида 401 литра), което е най-добрата стойност в този сегмент.

Познатите неща на марката се смесват с новото под предния капако. Добре познатите компоненти са 1-литровият, трицилиндров двигател Ecoboost, който обаче е свързан във втора версия с мека 48-волтова хибридна система и стартов генератор. Мощността на генератора умело запълва турбодупката /изоставането/, като елиминира всякакво “хлабавост” при ускоряването. И ако е необходима допълнителна мощност при изпреварване в горния край на оборотите, генераторът ще добави и още един тласък, ползвайкиа електричество от литиево-йонната батерия (10 Ah), която се зарежда при спиране или спускане.

От март 2020 г. Puma ще предложи машината с избор от три двигателя - два със 125 к.с. и един със 155 к.с. Базовата версия е без 48-волтовата технология. През май 2020 г. ще бъде добавен по-мощен бензинов двигател, дизел, алтернатива с трансмисия с двоен съединител и редица други линии за оборудване. При Ford се очаква по-слабият от двата леки хибрида да спечели състезанието по отношение на продажбите.

Как се кара новата Рuma? Успяхме да покараме двата “меки” хибридни модела около Малага по магистрали и селски пътища. Благодарение на по-широката следа в сравнение с Fiesta, по-плътната настройка на амортисьорите и на пружините и прецизното електрическо управление, новият модел блести с удивителна динамика на шофиране дори по криволичещи пътища въпреки по-високото си купе. Лостът за превключване на шестстепенната скоростна кутия е прецизен дори при бързи смени на предавките. С тези си качества колата отдава истинска дан на името си.

Удивително е колко пълно е оборудвана основната версия "Титан". Нужни са специални похвали за пълния пакет от системи за подпомагане на водача - помощник за лентата на движение, предупреждение за шофьора при грешки, асистент за дълги светлини, интелигентна система за контрол на скоростта, включваща разпознаване на пътни знаци, навигационна система, предупреждение за умора и „помощ при сблъсък“ с разпознаване на пешеходци и велосипеди.

Ако това не е достатъчно, ще намерите това, което търсите в Titanium X, ST-Line, ST-Line X и по-късно също във Vignale. Специална особеност са сменяемите тапицерии на седалките (Titanium X) за почистване или смяна, които при конкуренцията засега среща само в Renault Captur.

Цените в Германия започват от 23 150 евро. "Малкият" мек хибрид в момента е само в списъка като ST-Line X с цена от 26 900, докато по-силният с 48-волтовата технология може да се получи за едва 25 000 евро, защото вече се предлага във версията Titanium. Това също е изненада, на която лицата, които вземат решения в маркетинга, са се оказали способни.

Обратно към именуването - не е известно дали стратезите на Ford обмислят да прехвърлят имената на всички свои предишни спортни автомобили на други SUV модели. Рискът бъдещият Ford Edge да бъде Mustang вероятно не е заплаха. Но нека бъдем готови за всичко така или иначе: маркетинговите стратези винаги са добри на изненадите.

Технически данни Ford Puma EcoBoost Hybrid 155 PS ST-Line X:
- Д / Ш / В: 4.21 / 1.93 (с огледала) / 1.55 метра
- Двигател: 1.0-литров, трицилиндров, хибриден, бензинов двигател с 48-волтов стартов генератор
- Ходов обем: 999 куб
- Мощност: 114 кВт / 155 к.с. при 6000/ мин
- макс. въртящ момент: 190 Нм при 1900 - 5500/ мин или до 240 Нм (с стартов генератор)
- Трансмисия / задвижване: 6-степенна ръчна трансмисия / задвижване на предните колела
- 0 до 100 км / ч: 9,0 секунди
- Максимална скорост: 205 км / ч
- Стандартна консумация на 100 км: 5,6 л (WLTP със 17-инчови джанти)
- CO2 емисии: 127 г / км (WLTP със 17-инчови джанти)
- Емисионен стандарт: Euro 6d-Temp-EVAP-ISC

- Цена: от 25 000 евро

* Материалът е написан специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global Press, Гросгерау, Германия