Русенската компания „Речек“ ООД е една от първите у нас, използваща блокчейн технологията за защита на търговски марки чрез електронни етикети. За бъдещето на тази технология и възможностите й да промени живота ни разговаряме с един от нейните основатели и основен съдружник - Емилия Енев.

- Г-н Енев, как най-просто можете да обясните какво е блокчейн?
- Това е децентрализирана база данни, разпръсната в мрежа от компютри, което означава, че никой не може да промени или манипулира тези данни. 
Това е еднопосочна улица, можеш да пишеш, но не можеш да се върнеш, да триеш
Друга важна характеристика е, че всичко, което се регистрира, е електронно потвърдено от потребителя. Това ни дава видимост, отчетност и прозрачност какво е станало в тази мрежа. Например в момента всички наши данни отиват в Гугъл, Фейсбук и други големи мрежи. За техните услуги ние плащаме с данните си, които те пакетират и продават. Това им дава изключителна власт, те могат да влияят на потребителското поведение, дори на избори. Блокчейн технологията ще ни даде възможност това да се промени.
- По какъв начин може да се промени?
- Ключовата разлика ще бъде, че хората ще бъдат собственици на данните си. Очаква се например в края на февруари да стартира блокчейн конкурент на Фейсбук - vois.com. Той ще предлага токени или дигитални монети като инструмент, който стимулира участниците в мрежата. 
Който създава съдържание, който прави нещо полезно, той ще получава някакво заплащане
а не както сега печеливш да е само Фейсбук. 
- Какво може да даде блокчейн на обикновените хора?
- Блокчейн технологията дава възможност да се създаде т.нар. дигитална идентичност и да се ползват по-лесно всякакви дигитални услуги. В блокчейн може да се качи имотният регистър, което ще намали възможностите за измами - данните не могат да се манипулират назад. Същото се отнася и за гласуването на избори в блокчейн - не могат да се фалшифицират. Всичко, което може да се дигитализира, един ден ще се дигитализира. Всеки ще има своя дигитална идентичност. Има обаче технически презвикателства. Да си едноличен собственик на данните си 
дава по-голяма свобода, но и носи повече отговорности
защото всеки сам трябва да си пази ключовете. Ако ги загуби - няма кой да му ги възстанови. 
По отношение на търговията - с блокчейн технологията всеки продукт ще може да има свой дигитален близнак и всеки веднага ще може да провери къде е произведен и откъде идва. В момента само 2-3% от стоките, влизащи в ЕС, могат да бъдат контролирани. В момента работим с холандска фирма, която използва нашата технология, за да може да се проследява произходът на плодове и зеленчуци. 
Организации могат да се съберат в една мрежа, да налеят ресурси и да започнат да създават стойност, която да се разпределя между всички по някакъв прозрачен начин. Блокчейн дава възможност и за пер-ту-пер транзакции - директно хората да обменят стойност, без посредници като банка и други.  
- Това, че всички транзакции се записват в някакъв блокчейн и могат да се проследят, няма ли да накара правителствата да използват тази технология, за да следят парите ни?
- Мисля, че 
повечето правителства ще създадат собствени криптовалути
с някаква подобна цел. В Китай работят активно върху блокчейн, искат през такъв да минават всички плащания и транзакции. Което естествено създава рискове от тотално следене на всичко. В Европа се търси балансът между контрола и неприкосновеността на личното пространство. В Германия излезе блокчейн стратегия, фокусирана върху секюритизация на финансови активи. В Италия транзакция в блокчейн вече се приема за доказателство в съда. В Лихтенщайн излезе много добра регулация, във Франция отвориха вратата за нещо подобно.
- А в САЩ?
- В САЩ имаше силна реакция срещу набирането на капитал чрез емитиране на нови криптовалути, т.нар. ICO. Техните институции за контрол на финансовите пазари наложиха нелоши ограничения.
- Има ли бъдеще пред биткойн като валута?
- Биткойн ще остане като средство за съхраняване на стойност заради ограничената си емисия, която не може да се увеличи. От другите криптовалути не мисля, че ще останат повече от 3-4. Ще се отиде към национални криптовалути, всички централни банки активно работят по това.