Не мога да си обясня защо се налага „Дунарит“ да бъде спасяван, защото няма от какво да бъде спасяван, това е изключително стабилна финансова единица с изключително сплотен колектив. Това каза в ефира на bTV оръжейният търговец Емилиян Гебрев.
Той посочи, че притежател на 99,52% от „Дунарит“ е „ЕМКО“, а 0,48% се притежават именно от него. Освен това Гебрев е собственик и на „ЕМКО“. 
„Собственикът на „Дунарит“ е ясен и няма никакви колебания за това“, категоричен беше Гебрев, с което опроверга думите на икономическия министър Емил Караниколов, че един от проблемите в дружеството е „липсата на собственик“.
Според него заводът е доказал успеха си през годините, като само за миналата календарна година е реализирал печалба от 28 млн. лв.
Когато на някого нещо му се иска, това е друг разговор, коментира Гебрев твърденията на икономическия министър относно три основни проблема в „Дунарит“: липса на собственик, евентуално отнемане на лиценза и изискуеми 67 млн. лв. кредити.
„Задълженията на „Дунарит“ са ясно и точно фиксирани. В момента, в който се установи, че дългът е законен, той ще бъде изплатен, както предишният. Платихме вече 50 млн. лв. Държавата е подтикната да се национализира дружеството“, обясни търговецът.
На въпрос защо КТБ е използвана за кредитор, Гебрев посочи, че не са много българските банки, които могат да правят това, тъй като в клоновете на чуждите кредитни институции у нас има доста рестрикции за такъв тип финансиране и по думите му реално вариантите били КТБ или ПИБ.
„Не само управители на „Дунарит“ разследват, но и на мен ми е повдигнато обвинение - тъй като съм съставил престъпна група с управителя и бившия собственик на „Дунарит“. Организирали сме група, с която по неправомерен начин да придобием дружеството. За мен прокуратурата е подведена и използвана като лост за влияние - от Комисията за отнемане на противозаконно придобито имущество“, посочи той.
„Абсолютно несериозно е да се твърди, че дружеството се източва към Цветан Василев, защото е проверявано много пъти от всички контролни органи и всичко е ясно. Дружеството има задължения: те са били първоначално към КТБ, а малко преди банката да бъде затворена, те се цедират, така че благодарение на умелото ръководство, то е спасено. Има съдебен спор по цесиите със синдиците на банката - дали са законни, или не“, обясни още Гебрев.
Според оръжейника атаките към него са започнали, след като е станало ясно, че има интерес към „Дунарит“, независимо, че е бил поканен да вдигне капитала и да стабилизира предприятието.
През 2015 г. е бил направен опит да бъде отровен - той, синът му, както и двама директори от „Дунарит“. Това се случило през април, когато станал известен и интересът му към завода, разказа още Гебрев.