„Всякакви прозвища са ми слагали в годините, най-често са ме обиждали, разбира се. Но вижте, един депутат и добре, и зле да работи, накрая го правят министър”. Това каза пред журналисти в парламента новият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

Минути преди да говори през журналистите новият екоминистър положи клетва в пленарна зала. Депутатите го избраха за поста на Нено Димов, който е в ареста, с 111 гласа “за”. 95 депутати гласуваха против, нямаше въздържали се. “Воля” напусна залата още преди гласуването.

Като министър на околната среда и водите Емил Димитров каза, че ще делегира отговорности за всички и ще търся персонална отговорност. “Надявам се да сложа правилните хора. Не отивам с намерение да съм метла, каквато и да било – синя, червена, жълта. Искам мандатът ми да мине нормално и да има резултати и да помогна на всички колеги, които са ангажирани с кризата в Перник. Ще си поставя за цел да разбера какво се е случвало, най-малкото, за да не се повтори с друг язовир”, посочи той.

Попитан дали ще има своеобразна ревизия, да се види има ли още виновни по веригата, Ревизоро каза, че не е негова задача, а е задача на прокуратурата, но разбира се, че ще си постави за цел да разбере какво се е случвало.

За това какво ще направи относно водната криза в Перник, той припомни, че първо има двама министри, които са изпратени от премиера на място. „Нали разбирате, че аз не мога през тяхната глава да отида да си правя самоволни действия. Премиерът е този, който ще определи кой екип кога и къде да ходи да работи. Разбира се, че ще се запозная с проблема, най-малкото, за да не се повтори на други места ето така, в последния момент да го разберем, трябва да го знаем своевременно”, каза новият министър.