Народното събрание освободи досегашния екоминистър Нено Димов, който е в ареста, и гласува поста да заеме депутатът от „Обединени патриоти” Емил Димитров, по-известен с прякора Ревизоро.

Предложението на ВМРО Димитров да оглави Министерството на околната среда и водите бе подкрепено от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти.

“За” гласуваха 111 народни представители, “против” гласуваха 96 депутати. Нямаше въздържали се.

След като положи клетва, новият министър заяви, че ще делегира отговорности за всички и ще търси персонална отговорност.

През целия си живот съм бил държавен служител, работил съм за всички правителства. Работил съм за всички вас, обърна се към народните представители Димитров. Голяма част от сенчестия бизнес съм го поставил на светло, похвали се Димитров. Никой друг освен премиера, не може да реши проблема в Перник, подчерта Димитров.

Той посочи, че би могло да се каже – бизнесът да има собствен сондаж, след като му трябва технологична вода, а не питейна. Лесно е обаче да кажем бизнесът минава на собствено захранване, но не навсякъде има възможност. Но пък и гражданите трябва да са с предимство подчерта Димитров.

Трябва да решим проблема, сигурен съм, че с експертите, които имаме там на място в Перник, ще се реши въпросът, но трябва да се справим с последствията, каза още Ревизоро.

За отпадъците – хубаво е да кажем няма да влизат в България отпадъци, а ще излизат ли? Цяла Европа събира и разделя боклуците и ги изгаря максимално. За мен контролът е важен – как влиза през границата, как се ползва. Голяма част от боклуците в момента се разбира 3 г. след това какво сме направили с тях, обясни Димитров.

Ще делегирам отговорности за всички, ще търся персонална отговорност. Надявам се да сложа правилните хора. Не отивам с намерение да съм метла, каквато и да било – синя, червена, жълта. Искам мандатът ми да мине нормално и да има резултати и да помогна на всички колеги, които са ангажирани с кризата в Перник. Ще направя всичко възможно бързо да вляза в дейността на министерството, ще изпълнявам програмата на настоящото правителство. Ще работя с всички, обеща Ревизоро. /БГНЕС

…………………………………..

Преди разискванията за новия министър в пленарната зала от „Воля” обявиха, че няма да участват в гласуването.

Кристиан Вигенин пък каза, че БСП също няма да подкрепи предложената кандидатура и попита защо само Нено Димов е „на топло в ареста”, а други, съобщавайки името на регионалния министър Петя Аврамова, са си на „топло у дома”.

От ДПС също заявиха, че няма да подкрепят предложението Емил Димитров – Ревизоро да оглави МОСВ.

В реплика на Джевдет Чакъров, Славчо Атанасов заяви, че личността определя длъжността и като пример той даде Йорданка Фандъкова: „Г-жа Фандъкова е учител по руски език, но добър кмет на София вече четвърти мандат. Така че абсолютно несъстоятелно е това, че Емил Димитров задължително трябвало да бъде експерт. Неговата основна работа е да организира потенциала на МОСВ”.

Павел Шопов от “Атака” заяви, че се неглижира един от супер проблемите на екологията и опазването на околната среда, а именно вносът на боклуци от чужбина в България. Депутатът каза, че от „Атака” искат мораториум на вноса на боклуци от чужбина.