Русе се гордее с Александър Георгиев - родения тук вратар на играещия мачовете си в Националната хокейна лига в „Медисън Скуер Гардън“ тим на „Ню Йорк Рейънджърс“, но няма реален допир до хокея. Или поне нямаше, защото вече има пробив. Трима ентусиасти дават възможност града да се докосне до този бърз и емоционален, но малко популярен у нас спорт. Всяка сутрин, докато подготвят ледената пързалка в центъра на града, те използват времето, да се позабавляват с любимата си игра. Присъствието им на леда е истинска атракция, която предизвиква истински интерес сред малки и големи.
Тримата приятели - двама софиянци и един русенец, са влюбени в този спорт, но няма къде да го практикуват. С отварянето на ледена пързалка в Русе през зимата, успяват да сбъднат своята мечта.
„Още като дете постоянно гледах хокей по телевизията. Тогава на мода в нашата телевизия беше съветският отбор и може би от тези детски впечатления някакси остана в сърцето ми тази любов. Ясно е, че аз лично и никой от нас няма да влезе в Националната хокейна лига на САЩ, но съм сигурен, че всяко дете, което минава покрай пързалката и ме вижда, иска поне веднъж да стъпи, да хване стика и да удари шайбата“, споделя русенецът Георги Стоянов.
Младите мъже тренират всяка сутрин на пързалката, като сами се учат на тънкостите, а оборудването си купуват по интернет
„Гледаме клипчета, учим се и нещата се получават. Повтаряш 50 пъти едно нещо и то се получава. Тук най-вече трябва да сме внимателни с шайбата, защото шайбата лети с едни 60 км в час и може да ударим някого“, казва Иван Джеджев. Приятелят му Милен Цонов допълва, че на хората им е интересно да ги наблюдават.
„Русенци са учудени от това, което правим, защото не са го виждали. Много малко от тях са виждали хокей на лед на живо - стик, шайба, и минувачите гледат със сериозен интерес. Спират се, снимат, задават въпроси, искат да видят шайбата колко тежи“, разказва Милен Цонов.
В България ледените пързалки са малко и затова любителите на кънките имат затруднения да практикуват този вид спортове.
„Защо да няма и фигурно пързаляне в Русе, което отваря въпроса за една истинска голяма закрита пързалка, от която имаме нужда. Смятам, че всички я заслужаваме като северната столица на България. Това е начин също да се привлекат хора към спорта и не само към този спорт, а въобще към спорта като цяло. Да не забравяме, че много спортове се ликвидираха в Русе като скокове във вода, където имаше успехи, колоездене, колодрумът беше разрушен“, споделя Георги Стоянов.
Тримата приятели се надяват да имат и последователи, с които да направят и аматьорски отбор по хокей на лед.