Да се казваш Иван и да прекараш целия си живот в родното Иваново е особен повод за гордост. В това е убеден Иван Игнатов, който е най-възрастният именик в селото, за което по традиция Ивановден е всеобщ празник с богати трапези, червено вино и неспирна народна музика.
„За мен и за нашия народ смятам, че е истински народен празник. Над 300 000 Ивановци има в България, това е голям капитал“, казва 75-годишният именик.
Голяма част от жителите на Иваново също празнуваха вчера. Над 70 са имениците, които бяха готови от сутринта с трапезите за гости на Ивановден.
„На масата всичко има - и ракийца има, и мезенце има, и пържолки, и кюфтенца. Има, има, не можем да се оплачем, всичко е добре, нагласено“, казва Иван Игнатов.
Хората в Иваново се гордеят и с историята на селото си. За името му има няколко версии, като най-популярната е свързана с Ивановските скални църкви, които са обект на ЮНЕСКО и техните ктитори - царете Иван Асен Втори и Иван Александър.
Празникът в селото по традиция е съпроводен с водосвет, след който на площада се извиват весели хора, а гостите се черпят с пелин и кебапчета. Обичайното къпане на Царя на коледарите в реката този път се отложи, тъй като младите момчета не успяха да се организират след юнашкото отбелязване на Йордановден.