25-годишният треньор по плуване Теодор Цветков беше смелчагата, който вчера пръв стигна до разпятието в ледените води на река Дунав. Теодор, който е известен и със своите благотворителни каузи, за трети път вади кръста от реката, като вчера той скача за пети път. Сега отново той бе най-бърз от 11-те млади мъже, които скочиха след кръста.
Пожелавам си да съм здрав само така мога да постигна мечтите си, каза късметлията. 
Младежът получи поздравления от митрополит Наум, който му подари сребърно кръстче, от областния управител Галин Григоров, който му връчи икона на св.Богородица Троеручица, и от кмета Пенчо Милков, от когото получи халат и парична сума.
Богоявленската церемония по традиция събра десетки русенци, сред които много бивши и действащи моряци, на брега на Дунава. Тази година тя се проведе до понтон номер 2, тъй като обичайното място под хотел „Рига“ в момента е част от ремонта на кейовата ивица. 
Тясно и крайно неподходящо за такива многолюдни ритуали се оказа новото място за водосвета и хвърлянето на кръста. Хората газеха из калта с надежда да си намерят по-добра позиция. Най-привилегировани се оказаха служители на „Морска администрация“, които заеха зрителски места в „кулата“ на сградата. 
Владиката Наум и свещеници отслужиха Богоявленския водосвет и поръсиха бойните знамена, строената почетна рота и гражданите за здраве. Още сутринта в катедралния храм „Св.Троица“ бе отслужена литургия за Йордановден, а след това литийното шествие премина по улиците „Александровска“ и „Славянска“. Кратко, но емоционално празнично слово прочете областният управител Галин Григоров.
Сред официалните гости бяха също председателят на Общинския съвет Иво Пазарджив, кметът Пенчо Милков, народната представителка Светлана Ангелова.