В петък в 10 часа ще бъда направена първата копка на бъдещия водно-рехабилитационен център на фондация „Александър Русев“ на отпуснатия общински терена с безвъзмездно и безсрочно право на строеж зад Спортното училище на „Руй планина“. Това ще бъде още една крачка по пътя към сбъдването на голямата ни мечта и кауза, разказаха вчера на пресконференция основателят на фондацията Илиян Русев-Скури, съпругата му Неви Русева и Биляна Калчева.
Яснота за точната сума за изграждането на центъра ще има в близките дни, когато ще станат ясни параметрите на инвестиционния проект и количествено-стойностната сметка.
Очаква се да са нужни 4-5 млн.лв., а до момента са събрани малко над 430 000 лв. Тепърва ще има още много благотворителни инициативи, а очакванията са да се включат и фирми, за които даренията за каузата ще донесат данъчни облекчения, каза Биляна Калчева.
Неви Русева представи визията за център, който ще бъде на два етажа. Ще има три басейна - най-големият с размери 12,5 на 25 метра и с трибуни за 190 души, който ще може да се ползва за събития, по-малък с размери 6 на 12 метра за водно-рехабилитационна терапия с лифт и велоергометър, както и вана за бебета за най-малките. На втория етаж ще има още мултисензорна стая и кабинети на психолог, логопед, педагог и други специалисти.
В момента Илиян Русев-Скури се занимава само с 60 деца, тъй като ползва басейна на Спортното училище заедно с останалите спортни клубове и няма достатъчно часове. Децата, които имат нужда от водно-рехабилитационната терапия, са 200, но басейнът е само един. Желаещите са много, идват хора и от други градове. Заниманията са безплатни за всички, защото така Скури вече 10 години сбъдва мечтата на покойния си син Александър - да помага на децата с увреждания. Е при всички има напредък.
Сега фондация „Александър Русев“ е изправена пред една от най-трудните задачи - да набере голямата сума за строителството на центъра.
Илиян Русев съобщи, че досега от дарения на частни лица и фирми и от благотворителни събития са събрани малко над 430 000 лева.“Благотворителните събития тепърва предстоят. Има много хора, които желаят да ни помогнат, но се надяваме те да стават още повече. Надяваме се да се включат и големи компании“, обясни адвокат Биляна Калчева.
По думите ? досега всички, които работят за каузата, го правят безвъзмездно. Русев обясни, че към момента работи с около 60 деца, както и с възрастни хора. По думите му желаещите са повече от 200, но няма нужните свободни часове в басейна, тъй като той се използва и от спортни клубове.
„Този комплекс не го правя за себе си, а за града. Надявам се, че много хора ще помогнат, за да осъществим идеята. В България сме 6 милиона души. Ако всеки даде по лев, ще успеем да изградим комплекса“, каза Илиян Русев.
Предстои да се търсят варианти за кандидатстване по програми, но Скури е категоричен - с държавата или без, центърът ще стане и ще го има.
Дарения се приемат по следната банкова сметка:
Фондация „Александър Русев“
ТБ „Юробанк България“ АД
BIC: BPBIBGSF
IBAN:
BG 06 BPBI 7921 1045 5933 01 - BGN
BG 85 BPBI 7921 1445 5933 01 - EUR