САЩ ще ударят Иран по-силно от всякога, ако Ислямската република извърши нападения като отмъщение за убийството на иранския генерал Касем Солеймани, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

"Ако те продължат да нападат, нещо, което категорично не ги съветвам да вършат, ще ги ударим по-силно отколкото някога са били удряни", заплаши Тръмп в Туитър.

"Ако Иран нападне американец или американска собственост, ние сме се прицелили в 52 ирански обекта, някои на много високо ниво, важни за Иран и за иранската култура, които ще ударим много бързо и много твърдо", предупреди Доналд Тръмп. Той уточни, че числото на обектите символизира 52-мата заложници в американското посолство в Техеран през 1979 година.

Касем Солеймани, командващ подразделението за специални операции "Ал Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, беше убит в петък при американски ракетен удар с дрон по летището в Багдад. При нападението загинаха също неговият помощник Абу Махди ал Мухандис, заместник-командващ иракските шиитски милиции Хашд аш Шааби и още осем души.

В "Туитър" американският президент написа, че Иран е много смел в отговора си на смъртта на Солеймани, когото Тръмп отново обвинява за много убийства през годините и нападението срещу посолството на Вашингтон в Багдад по-рано тази седмица.

САЩ обаче са започнали прехвърляне в Кувейт на повече от 4000 войници от състава на 82-а въздушно-десантна дивизия, разквартирувана във форт Браг, щата Северна Каролина, предаде Асошиейтед прес. Увеличаването на американското военно присъствие в Близкия изток е резултат от опасенията на Вашингтон от вероятни актове на отмъщение от страна на Иран след ликвидирането на Солеймани.

По информация на говорителя на 82-а въздушно-десантна дивизия подполковник Майк Бърнс, около 700 военнослужещи вече са заминали тази седмица за Кувейт. На ред са 3500 американски десантчици, които трябва да бъдат окончателно прехвърлени след няколко дни.

Междувременно тялото на Солеймани беше върнато в Иран, съобщи официалната информационна агенция ИРИБ, цитирана от Ройтерс.

Тленните останки на Солеймани бяха превозени със самолет до югозападния ирански град Ахваз.

ИРИБ публикува видеоклип със свалянето на обвития в иранското знаме ковчег на Солеймани, от самолет, под звуците на военен оркестър.

Репортаж, предаван на живо от държавната телевизия, показа как хиляди опечалени иранци, облечени в черно, преминават през Ахваз.

Докато мнозина иранци участваха през последните дни в масови прояви, за да дадат израз на скръбта си от смъртта на Солеймани, смятан за втората по сила фигура след върховния духовен водач аятолах Али Хаменей, други се тревожат, че неговата смърт може да въвлече страната им във война със суперсила.

Тялото на ръководителя на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандис, убит заедно със Солеймани, също беше транспортирано в Ахваз, съобщи ИРИБ.

Великобритания призова за сдържаност след убийството на иранския военен командир.

Германският външен министър Хайко Маас обяви, че ще опита чрез директни разговори с Иран да съдейства за намаляване на напрежението.

Бъдещият канцлер на Австрия Себастиан Курц предложи Виена да е домакин на среща на високо равнище Иран - САЩ за изясняване на противоречията между тях.