Общински служители и полицаи влизат на проверки в домовете, за да видят кой какво използва в печките на твърдо гориво. Мобилните екипи бяха сформирани с решение на общината заради повишението на нормите на фините прахови частици от битовото отопление. Всъщност тези екипи не са нови, но досега са работили по сигнали, а от четвъртък започнаха посещения през деня и вечерта.
Служители на звеното КООРС обикалят в различните райони на града през деня и реагират при забелязани нередности. След работно време пък мобилните екипи със служители на отдел „Екология“ и полицейските управления извършват инспекции по домакинствата из кварталите, които основно се отопляват на твърдо гориво и където най-често има данни за превишаване на нормите за фини прахови частици. 
При всяко посещение служителите се легитимират. Изискват се лични карти и документи на живеещите, разпитват се за начините на отопление и материалите, които използват. Проверяващите искат разрешение на живеещите за достъп до съответните помещения в домовете, обясни зам.-кметът Димитър Недев. 
В четвъртък служителите от звено КООРС са имали сигнал за пушек от къща във „Възраждане“, но след проверка е установено, че излиза бял дим, и не е правен опит да се влиза. Служителите на отдел „Екология“ са направили две проверки. Едната е по сигнал за палене на огън в „Дружба“, който е бил неоснователен, а на автосервиз по „Чипровци“ е направено предписание. 
А иначе Недев посочи, че предвидените глоби за неправомерно горене на отпадъци са от 100 до 1000 лева, като в края на месеца ще се публикува регистър с информация за нарушенията и какви глоби има налагани. 
Целта не е да се глобяват хората, а да се обясни, че неправомерното горене на отпадъци е вредно както за тях самите, така и за околните, посочи Недев. Той отбеляза, че по време на проверките на хората с ниски доходи се обяснява как могат да кандидатстват по различни програми за осигуряване на финансиране за материали, с които да се отопляват. 
В края на идната седмица ще се обяви и началото на програма „Лайф“, по която в Русе ще бъдат сменени над 1400 стари печки на твърдо гориво с нови щадящи околната среда отоплителни уреди.