Работното ежедневие на Вики Цай е интензивно и включва доста пътуване. Основателката и изпълнителен директор на марката за грижа за кожата Tatcha разделя времето си между централата на компанията в Сан Франциско и нейната лаборатория за изследвания и разработки в Токио.

Така че тя редовно е за по 12 и повече часа в небето и за нея преодоляването на часовата разлика е изключително важно.

Нейната тайна да победи умората от летене? Уверете се, че виждате изгрева и залеза на всяко ново място.

"Дори да означава, че получавам само три часа сън, ще се събудя, за да гледам изгрева в този град", казва Цай пред CNBC Make It.

Освен на тримесечни посещения в Япония, тя периодично лети и до Хонконг, Австралия и Канада. Всяка година тя посещава пазари, където продажбите на продукти на Tatcha помагат да се финансира образованието на момичетата в училище в други държави. Последните й пътувания са я отвели в Камбоджа, Индия и Южна Африка.

Физическата и психическата годност също са от ключово значение за нейните международни пътувания. В допълнение към джогинга и скачането на въже, Цай препоръчва медитацията, защото й помага да управлява взискателния й график.

„Предпочитам тишината на медитация с тамян“, казва Цай. „Имах щастието да уча с монах Дзен в Киото, който ме учи на връзката ум-тяло и различни медитационни практики, включително медитация на ходене.“

Цай е в добра компания от лидери, които виждат ползата в медитацията. Изпълнителният директор на Salesforce Марк Бениоф препоръчва тази практика, като му помага да стане по-добър слушател и да взема по-добре решения. Изпълнителният директор на Thrive Global Ариана Хъфингтън казва, че след съня медиацията е най-ефективният инструмент за производителност и ефективност. Междувременно Бил Гейтс е скорошен последовател и казва, че дори 10 минути два или три пъти седмично са подобрили фокуса му.

„Сега виждам, че медитацията е просто упражнение за ума, подобно на начина, по който упражняваме мускулите си, когато спортуваме“, пише той в своя блог през 2018 г. „За мен това няма нищо общо с вярата или мистиката. Става въпрос за отделяне на няколко минути от деня ми, научаване как да обръщам внимание на мислите в главата си и да получа малко дистанция”.

Науката подкрепя ползите от медитацията, дори и за тези, които никога не са я правили досега. Наскоро изследователите заключиха, че правенето на 20-минутна почивка за медитация може да ви помогне да обърнете по-голямо внимание на задачите и в крайна сметка да направите по-малко грешки.