Турция показа първия си автомобил собствено производство – той е електрически. „Свидетели сме на сбъдването на 60-годишна мечта”, заяви президентът на страната Реджеп Таип Ердоган, който е тествал лично колата.

Прототипи на електрически седан и кросоувър бяха демонстрирани в петък от консорциума TOGG. „Заедно ставаме свидетели на сбъдването на 60-годишната мечта на Турция”, каза Ердоган. „Когато видим този автомобил по пътищата по света, ще постигнем целта си”, допълни президентът, цитиран от Ройтерс.

Турция планира да произвежда до 175 000 електрически автомобила годишно. Според предварителните разчетни, проектът за производство на електромобили ще струва 22 милиарда турски лири (3,7 милиарда долара) за период от 13 години.

На премиерата в технологичния център в град Гебзе, провинция Бурса, Ердоган заяви, че Турция се стреми не само да продава собствения си автомобил на вътрешния пазар, но и в чужбина, започвайки от Европа.

Според решение на президента, проектът ще получи държавна подкрепа под формата на данъчни облекчения. TOGG ще изгради производствени мощности в автомобилния хъб в Бурса, Северозападна Турция. Консорциумът ще произвежда 5 модела. Правителството гарантира закупуването на 30 хиляди електромобила до 2035 г.

Консорциумът „Turkish Cars Initiative Group” (TOGG) е създаден в средата на 2018 г. от пет компании, включително Anadolu Group, BMC, Kok Group, мобилния оператор Turkcell и Zorlu Holding (компанията-майка на производителя на телевизори Vestel). Турция е сред основните производители на автомобили за Европа с марките Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota и Hyundai.