Опъваме нов магистрален водопровод, с датчици по него, в Перник. Същите проблеми има по Плевен, по Шумен, по Добрич – къде ли не? Мислим да обединим всички ВиК из страната в едно държавно дружество.

Това каза премиерът Бойко Борисов на днешното, последно за годината, правителствено заседание.

По време на заседанието вицепремиерите и министрите отчетоха свършеното през годината. Борисов акцентира върху водната криза в Перник. Той постави срок до 15 януари да заработи ТОЛ системата.

„Водопроводната мрежа в Перник е от 1952-1953 година и тръбите и са безобразно състояние. Вчера ходих да гледам. Тръбите са толкова изгнили, че в момента, в който влезе налягането, веднага ги пробива. Най-ефективно и бързо и няма да харчим залудо ресурс, до този нов магистрален водопровод – държавната компания да отиде там и максимално бързо да изтеглим нов водопровод, за да намалим загубите. Там по него вече няма да може, защото сме монтирали датчици да следим налягането, да се краде или злоупотребява. Пропуснато е златно време”, заяви Борисов.

Според него с нов магистрален водопровод ще се намалят загубите на вода и няма да се злоупотребява. По думите му вината за кризата може да се търси във всеки, участвал в досегашното управление в Перник.

Зимата е мека, не спирайте строителството, каза премиерът докато министърът на регионалната политика Петя Аврамова отчиташе свършената работа.