Нека хората да не набляга на храната по време на празниците, а на общуването. Колкото повече близки контакти имаш, толкова по-дълго живееш. Това заяви пред БНТ кардиологът доц. д-р Сотир Марчев. Той даде и ценни съвети за здравословен живот.

"Ето колко е важно общуването. Ще дам един пример с италиански изселници и германски, които живеят в съседни градчета в САЩ. Хранят се и работят по един и същ начин, но германците живеят 5 години по-малко. Броя на близките контакти удължава живота. Това е изводът. Италианците празнуват весело с голяма компания, а германците сами и скромно. Това е единствената разлика, която са забелязали изследователите, за живота в двете градчета", сподели д-р Марчев.

"Кръвното е хубаво да е под 140 на 90. Обикновено се препоръчва отслабване, повече ходене и ако се налага лекарства. Пулсът да е от 50 до 100 удара в минута. Ако пулсът е над 100 или под 50 удара в покой, трябва да се отиде на лекар. Трябва да изминаваме около 7500 крачки на ден. Нормата от 10 000 крачки е измислена от първата фирма, която е въвела приложението, което имаме във всеки телефон, за да ни мери крачките. Причината е, че кръгло число. Нормата е 7500 крачки е оптимална физическа активност. Имаме убедителни доказателства, че хората, които спят под 6 ч. на денонощие, имат сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система. Под 6 часа сън не е хубаво. Разумният сън е 7-8 часа. В противен случай се качват кръвно и килограми, възникват и други проблеми. 2 часа и половина тренировки седмично трябва да се отделят за умерена физическа активност. Толкова обикновено хората отделят и да гледат един филм през седмицата. Нека да правим и едното, и другото", сподели още кардиологът.