Увеличава се броят на младите, които страдат от високо кръвно налягане и проблеми със сърцето, а причините за това са свързани с повишения стрес, наднорменото тегло, обездвижването, тютюнопушенето и консумацията на алкохол. 45 минути бързо ходене на ден обаче, както и приемане на много плодове, зеленчуци, зърнести и бобови храни спасяват от високото кръвно, което е сред основните рискови фактори за появата на инфаркти и инсулти.Съветите са на един от най-добрите кардиолози в България, който работи в Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница, д-р Любомир Бауренски. Той медикът подчерта, че за съжаление българските пациенти не са от най-дисциплинираните и освен, че водят нездравословен живот, не са и загрижени за здравето си, съобщава Дарик. 


"Може да се контролират успешно стойностите на кръвното налягане и по този начин да се намалят до минимум рисковете и усложненията от хипертония. Трябва да се лекува, защото е доказано, че добрата терапия на хипертонията води до намаляване на инфаркта на миокарда с около 25%, на мозъчния инсулт с над 40% и на сърдечната недостатъчност с 50%. Лечението на хипертонията е немедикаментозно и медикаментозно", добави специалистът.

"Немедикаментозната терапия е задължителна за всички хипертоници, независимо дали взимат лекарства за високо кръвно налягане или не. Освен това се препоръчва намалението на солта в диетата - до 6 грама при консумация в България над 15 грама, намаление на теглото при наднормено тегло и затлъстяване, редукция на алкохола до умерени дози, редовна физическа активност - препоръчва се 45 мин. бързо ходене почти всеки ден и здравословно хранене с приемане на много плодове и зеленчуци, пълнозърнести, бобови храни и намаление на животинските мазнини. Препоръчва се и редовно мерене на налягането - най-добре самият пациент да го прави вкъщи", каза още Бауренски.