Подаряването на подаръци е изкуство. Един хубав подарък може да повдигне настроението на човек, но освен това може и да „поправи непоправимото“ или просто да покаже на любим за вас човек, че го обичате, пише CNN.

Психолозите отдавна са установили, че подаряването на подаръци показва отношението на хората не само към околните, но и към самите тях. Коледният дух вече е тук и подаряването на подаръци ще започне след броени часове. Независимо от това какво сте избрали за своите близки, е важно да знаете, че има 5 златни правила при подаряването на подаръци.

Ето ги и тях:

1.Никога не съчетавайте скъп и евтин подарък

Изкушението да добавите вратовръка към скъпа риза например е голямо, но идеята съвсем не е добра. Добавянето на по-евтин подарък към по-скъп ще навреди на цялостното приемане на изненадата, твърдят експерти.  Това се нарича „Парадоксът на презентатора“. „Представете си, че давате на някого скъпа бутилка вино, с няколко пластмасови чаши, за да го изпие - това веднага обезценява подаръка. Това е така, защото хората са склонни да не мислят икономически и рационално за подобни неща“, твърдят експерти. Хората трябва да разберат, че понякога по-малкото е много по-ценно, пише още CNN.

2.Подарете преживяване, а не просто предмет

Чисто нов iPhone е чудесен подарък, който обаче след време ще остарее. Но мечтаната ваканция или присъствието на концерт на любим изпълнител никога няма да бъде забравено. „Преживяванията често създават по-живи и истински емоции. Разбира се, че ще си спомняме таблета, но емоционалната привързаност на хората към преживяванията е по-голяма“, казват психолози.

3.Подаръчните ваучери никак не са лоша идея

Търсенето на подаръци както забавно, така може и да бъде много изморително и трудно. Но парите имат еднаква стойност за почти всички хора, ето защо подаряването на ваучер с пари е доста добра идея. И въпреки че не показват колко добре познавате човека, на когото подарявате, са доста по-добра идея от набързо избран подарък.

4.Поставете се на мястото на този, на когото подарявате

Нека да го кажем много просто: купете неща, които човекът, на когото подарявате би купил за себе си. Най-добрият начин да определите какво да купите е да си отговорите на въпроса: „Какво бих искал аз?“.

5.Помислете първо за другите, преди за себе си

Последното правило е да не забравяте да мислите първо за околните, а след това за себе си. Удовлетворението, което ще изпитате, когато вашият близък отвори подаръка си, е незаменимо. Дори и да не сте избрали най-подходящият подарък, не забравяйте, че най-важното е емоцията и че чрез подаръка (дори и неправилния) вие показвате, че сте помислили за този, на когото подарявате.