Ако жените управляваха всяка страна по света, стандартът на живот би се подобрил като цяло, заяви бившият американски президент Барак Обама.

Въпреки че жените не са перфектни, те са „безспорно по-добри“ от мъжете, твърди той. Обама отбеляза, че повечето проблеми в света се създават от възрастни хора, предимно от мъже, вкопчени във властта.
44-ият президент на САЩ говори също за политическа поляризация и използването на социалните мрежи за разпространение на фалшиви новини. На частно събитие по въпросите на лидерството Обама призна, че докато е бил на власт, е мислил много за това как ще изглежда светът, ако жените го управляват.
“Жени, искам да ви кажа, че не сте перфектни, но в същото време почти категорично мога да кажа, че сте по-добри от нас. Абсолютно съм убеден, че ако всяка страна на Земята се оглавяваше от жени, щяхте да видите значителни промени към по-добро почти във всичко – от жизнения стандарт до други показатели”, каза той.
Попитан дали някога ще иска да се върне в голямата политика, Обама отговори, че лидерите трябва да си отидат, когато им дойде времето.
“Ако погледнете нашия свят и неговите проблеми, това обикновено са по-възрастните хора, обикновено по-възрастните мъже, които не искат да си отидат”, каза Обама. “Важно е политическите лидери да си напомнят, че вършат своята работа, но това не е за цял животът, че те са на своя пост не с цел да поддържат усещането за собствената им значимост или сила”, заяви той.
Барак Обама беше начело на САЩ от 2009 г. до 2017 г. След напускането на Белия дом, той и съпругата му основаха фонд за подпомагане на начинаещи политически лидери по света.
Миналата седмица Барак и Мишел Обама пътуваха до Куала Лумпур като част от работата в този фонд.