17-те вагона с над 800 тона отпадъци, пътуващи за България, които бяха задържани в Италия преди няколко дни, най-вероятно са част от мащабна схема за трансфер на отпадъци, свързана с мафията. Мнението е на един от водещите разследващи италиански журналисти Чезаре Джуци от "Кориера дела Серра", предава bTV.

 

Репортерът, който от години разследва мафиотските организации на Апенинския полуостров, казва, че в трафика на отпадъци участват и много фирми, които легално преработват боклук.

 

Незаконният бизнес обаче се пренасочва към Източна Европа заради нови ограничения в Китай и натрупването на непреработен отпадък в Италия.

"През последните 3 години има други подобни случаи и разследвания на Карабинерите за търговия с отпадъци и в Италия, и в чужбина. Става въпрос за големи количества боклук, за чието отстраняване - особено на пластмасовите, биха били нужни много пари. Преди време унищожаването на отпадъците често се извършваше в Китай, където местните заводи ги получаваха и изгаряха много по-евтино от нашите фирми. През 2017-а обаче китайското правителство наложи забрана да се внасят нерафинирани чужди отпадъци, защото пластмасите често съдържат и метали, платове, заразени или отровни съставки и други. Така за бизнеса преработката в Китай се оказа скъпа и италианските компании натрупаха отпадъци, за които търсеха място за преработване. Те бяха разпределени по мащабни вериги на криминални организации, които работят нелегално", обяснява Чезаре Джуци.

Според него след забраната за износ в Китай, боклукът най-често се изпраща към Африка и Източна Европа.