Децата от ОУ „Любен Каравелов“ в Русе организират традиционния Коледен базар на училището, който този път ще е различен като кауза. Учениците са решили средствата, които съберат, да бъдат предоставени за лечението на майка на техен съученик, която се бори със сериозен здравословен проблем, обясни преподавателят Илка Тотева.
Решението, взето от Ученическия съвет, е за каузата на Лидия Лечева-Господинова, която е с диагноза множествена склероза. Освен средствата от базара, децата ще поставят и дарителска кутия във фоайето на училището.
„В базара има артикули , предмети, изработени от децата. Провокираме родителите да намерят време заедно с децата да направят неща, които да бъдат представени в него. Кулминацията ще е на 16 декември, понеделник, от  18 часа, когато ще бъдат донесени и хранителните вкуснотии, приготвени от деца, родители, баби. Обикновено има големи шедьоври и с нетърпение очакваме вечерта, за да видим какъв кулинарен специалитет ще бъде нашият фаворит“, казва още Илка Тотева.
За лечението на Лидия в Русия са необходими 50 000 евро. Чрез процедурата, свързана с провеждане на курс химиотерапия за унищожаване на дефектиралата имунна система, след което се трансплантират собствени стволови клетки, се спира прогресът на заболяването и се възстановява част от влошените телесни функции.