Заради преживените адски болки, претърпените седем операции, поставянето в състояние на опасност за живота, трайните белези и липсата на възстановяване дори година след инцидента, при който 45-годишната Нергиз Ю. пропадна в дупка с вряла вода в резултат на авария на „Топлофикация, Окръжния съд уважи претенциите на жената за обезщетение до стотинка и осъди фирмата да й плати 80 000 лева компенсация за доживотните травми и 846 лева за лечение. Решението обаче може да се обжалва.
Кошмарният инцидент е от 1 декември 2018 година, когато Нергиз, заедно с мъжа до себе си и техен приятел вървели по пътечка край бл.“Чайковски“ в кв.“Здравец изток“. Заради сковалия лед, тежка мъгла и навалял сняг, те се движили един след друг по утъпканата пътека. В един момент внезапно асфалтът пропаднал под краката на Нергиз, тя затънала до кръста в дупка и започнала да крещи „Изгорях! Изгорях!“. Благодарение на мигновената реакция на нейния познат, който веднага я хванал под мишниците и я хвърлил на снега, 45-годишната жена е жива, тъй като се оказало, че е затънала в дупка с вряла вода над 90 градуса. Последвало лечение, опасност за живота заради интоксикация на организма и оток в белия дроб, а двата крака на жената и до днес са с тежки белези, които ще носи доживот. Отделно болките й не спират, а психическото й състояние се влошава и все още не е преодоляла инцидента, а душевните й травми вместо да отшумяват стават все по-страшни.
От „Топлофикация“ бяха готови да обезщетят изгорената жена с 15 000 лева, като посочиха, че и тя има вина за инцидента, тъй като не е съобразила откъде да мине, а индикации за авария е имало, тъй като е излизала пара от мястото на теча.
„Не гражданите имат задължение да следят къде има авария и дали от мястото на теча излиза пара, за да я заобиколят, а в задълженията на топлопреносното предприятие е да констатира аварията и да обезопаси мястото, за да предотврати инциденти. Несъобразителност не би могла да е налице от страна на гражданин, преминаващ по пешеходна алея, при мъгливо и заснежено време, без видими деформации по настилката, без предпазни ленти, сигнализиращи опасност. Тълкуване в обратния смисъл би било превратно и лишено от правна и житейска логика“, се казва в мотивите на съда. 
Магистратите посочват, че вината за кошмарната трагедия безспорно е на дружеството, тъй като аварията е била ясна и за тях още рано сутринта, а в 10 часа е обходена и от техен инженер. До 19 часа, когато се е стигнало до нещастието обаче, мястото все още не е било обезопасено.
„Изчаквано е с общ камион да бъдат обозначени всички аварии за конкретната дата, което след изминалите 9 часа все още не е било сторено. Дори и към настоящия момент не е променена тази практика и организация на работа в дружеството, което е лишено от логика, отговорност и ангажираност към опазването на здравето и живота на гражданите“, казва още съдът.