Отново без да бъде обсъдено с бизнеса, и по-стар обичай през „задните врати“, управляващите искат да въведат патентен данък за апартаментите, които се отдават краткосрочно през платформи като Airbnb и Booking. Между първо и второ четене на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК), чрез преходните и заключителни разпоредби, Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ са внесли промени в Закона за туризма, с която искат за дължат собствениците да плащат между 25 и 250 лв. на стая или апартамент.

Тази промяна се обсъжда в момента в Комисията по бюджет и финанси, заедно с много други промени в данъчните закони. Припомняме, че в момента има процедура по изменение на Закона за туризма, който предстои да бъде разгледан на второ четене в ресорната комисия, но управляващите са избрали по-непрозрачния начин за прокарване на поправките.

„За 2020 г. за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лв. в съответната наредба от Закона за местните данъци и такси за местата за настаняване“, гласи новият текст на поправката.

В мотивите се казва, че по този начин ще се гарантира равнопоставеност на данъчно задължените лица при облагане с патентен данък за съответните места. Към момента момента всички малки хотели с една и две звезди, както и мотелите са задължени да плащат въпросния патентен данък, който се определя на база местонахождението на обекта, като точната сума се определя всяка година.

С новите промени реално всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват към хотели, въпреки че не са задължени да се категоризират, а само да се регистрират.

Оказва се, че тъй като сегашната поправка е през преходните разпоредби на ДОПК, ангажираният с краткосрочно отдаване на апартаменти бизнес не знае за тях. Дори на срещата вчера с вносителят им Менда Стоянова и колегата ѝ от НФСБ Валери Симеонов, не е станало въпрос за такива изменения, а за други.

„По време на вчерашната среща не беше засегнат въпросът за това, че собствениците на апартаменти, отдавани чрез Airbnb, ще трябва да плащат патентен данък. Подобно нещо не беше обсъждано. За тази промяна научавам сега“, заяви за Economic.bg Борис Павлов, изпълнителен директор на компанията Flat Manager, която се занимава с краткосрочно отдаване на апартаменти под наем. Той е категоричен, че подобни поправки не е правилно да се правят „така набързо“ между първо и второ четене на законите.

„В момента не можем да излезем с конкретно становище дали това предложение ще повлияе негативно или не на бизнеса. По простата причина, че нямаме време да реагираме, тъй като сега научаваме за поправката, а по време на вчерашната ни среща те нищо не казаха“, каза още Павлов.