Коледно дърво с височина над 30 метра, изработено от естествени елхови клонки, повече от 130 живописни къщички, в които се предлагат традиционни ястия, греяно вино, коледни украшения, огромна сцена за концерти, ледена пързалка, въртележка и домът на Дядо Коледа - това предлага Коледният базар в Букурещ, който в последните години се превърна в любима дестинация за много русенци.
До един от входовете се намира щандът с 
добре познатите румънски козуначени коминчета
Неработен ден е и това личи и по набъбващата и нетърпелива, но усмихната опашка. Срещу 15 леи /1 лев е равен на 2.44 леи по курса на БНБ/ може да се купят 400 грама от сладкото изкушение. Предлага се в различни видове - с шоколад, кокос, сусам.
Искаме с шоколад, но продавачът казва, че в момента има само обикновени. И за да не допусне дори сянка на разочарования по лицата ни, веднага допълва с широка усмивка, че сме направили най-добрия избор. Просто нямате късмет, но може да опитате по-късно, е краят на недовършеното му изречение.
Продължаваме към един от щандовете с греяно вино. Посреща ни 24-годишният Александро от Букурещ. Казва, че Коледният базар привлича значителен брой туристи, като много от тях са от България. 
„Базарът е пълен с хора, а една от основните причини за това е, че много музиканти пеят на сцената и артисти участват в пърформанси“, казва Александро. 
Виното, което той предлага, е от регион, чието име обикновено ни кара да потръпваме заради мрачната му земетръсна слава - Вранча.
„Това е едно от най-добрите вина в Румъния
В този регион се произвежда много вино“, разяснява Александро. 
По думите му клиентите предпочитат греяното вино да е сладко и с подправки - с канела, карамфил, портокал или лайм. Малцина харесвали да го пият чисто.
Казваме си довиждане с Александро и продължаваме разходката.
Дървените къщички на базара са разделени на категории - щандове с ръчно изработени предмети, декорация; продукти, произведени в Румъния; кулинарна зона; коледни сладкиши. Можете да видите ръчно изработени стъклени коледни топки, които според големината си струват между 20 и 40 леи. В този диапазон се предлагат и коледните фигурки от дърво. 
Можете да си купите и керамични съдове, но не се учудвайте, ако са произведени в България.
Стигаме до 
изобилието от кашкавал, сирена, пушени колбаси, риба, домашно направени сладки
шоколади и медени бисквити под формата на елхи, ръкавички, сърца и снежни човеци. В този момент ветрецът донася апетитното ухание на месо, цвъртящо на големи скари. Ароматите подсказват, че основният избор е между агнешко и свинско, но, разбира се, накъде без задължителните наденички!...
И това си е специфична част от атмосферата на базара.
По-натам е и щандът за мекици - освен с пудра захар, с мармалад или с шоколад и нарязан банан, ги продават с домат и салам, със сирене и с кашкавал, с риба тон и лук. Цената им варира от 8 до 15 леи. 
Връщаме се обратно при голямата елха. Там е и
къщичката на Дядо Коледа, в която децата могат да оставят своите писма с желаните подаръци
а добрият белобрад старец ге посреща в определен час със своите елфи.
Отвън е поставен и голям сандък, който е част от благотворителна кампания под наслов „И вие можете да бъдете Дядо Коледа!“. Инициативата призовава в него посетителите да оставят своето дарение за деца в неравностойно положение - книги или играчки. 
Из целия пазар се чува родна реч. Българи от различни градове в страната. Най-много са от Русе, но има и хора от Варна, Силистра, Шумен, Плевен, избягали от ежедневието и дошли да се заредят с коледно настроение. Някои от тях са пристигнали в румънската столица с предлаганите от много туроператори специални екскурзии, други са решили да си организират пътуването сами.
Срещаме Елена и Ваня от Плевен. Двете жени обясняват, че са се записали на еднодневна екскурзия за по 35 лева на човек. 
„Искахме да видим Коледния базар в Букурещ. Преди това имахме автобусна разходка, за да разгледаме забележителностите на града, а също и посещение в голям мол“, казват те. 
По думите и организираното, и индивидуалното пътувани си имат плюсове и минуси.
„Предимството е, че екскурзоводите знаят всичко - къде и какво
Къде цените са достъпни и са близки до нашите, откъде да пазаруваме и откъде - не, от какво да се пазим. Ако дойдем семейно, ще е с преспиване. Ще имаме повече време да разгледаме града, но ще похарчим повече пари. А еднодневната екскурзия е само за разходка и забавление“, обясняват Елена и Ваня. 
Малко по-нататък се заговаряме с Дамян и Василка от Шумен. Двамата също са използвали варианта с екскурзията. 
„Не сме идвали в Букурещ и искахме да видим как изглежда в навечерието на коледните празници. За ден сме - тръгнахме сутринта и ще се върнем вечерта. Разнообразието да излезем от ежедневието - това ни доведе на Коледния базар“, обясняват двамата. 
А ако сте с автомобил, след като разгледате базара, може да обиколите сами 
основните булеварди на града, които греят с богата коледна украса
Пред вас ще дефилират от светещи звездички, ангели и пеперуди, през планети от Слънчевата система, та до „висящи полилеи“. От няколко кръстовища пък светещи елементи и надписи ни напомнят, че Букурещ е един от 12-те града, които ще бъдат домакин на Европейското първенство по футбол през идната година.
Усещането за празник е навсякъде в Букурещ. Като във всяка голяма европейска столица.