23 от общо 103 имота са търпими, каза ДНСК 

 

Строителният контрол е издал 17 заповеди за премахване на незаконни къщи, издигнати от ало измамници, а за още 20 обекта тече процедура по издаване на такива заповеди от местната власт. Това е засега резултатът от работата на ДНСК, на която през юли специализираната прокуратура възложи да провери 103 имота, собственост на 27 лица, обвинени в организиране на групи за телефонни измами.

През пролетта и лятото спецпрокуратурата неутрализира няколко организирани групи за телефонни измами на териториите на общините Горна Оряховица, Берковица, Левски, Ветово, Ружинци и др. Тогава полицията установи, че много от ало измамниците карат луксозни коли и живеят в къщи, които са съмнителни от гледна точка на законността, и предаде случаите за къщите на ДНСК.

5 месеца по-късно от строителния контрол отчитат 1 къща, която вече е премахната, и две други в процес на доброволно премахване. Тези три случая са част от 17-те, за които са издадени заповеди.

Ако собствениците не съборят незаконните постройки в 3-месечен срок, ДНСК трябва да организира насилственото им премахване, като задължи собствениците със сумата по премахването.

За да стане физическото унищожаване обаче, строителният контрол трябва да направи обществена поръчка за фирма, която да извърши събарянето.

В хода на работата строителният контрол е наложил забрана за използването на 5 имота.

23 от останалите проверени сгради са в категорията на т.нар. търпими строежи, т.е. незаконни постройки, за които липсват строителни книжа, но са вписани в действащите устройствени планове и не подлежат на премахване и на забрана за ползване. Други 26 строежа са в процедура по изследване на търпимост.

Част от вината по допускането на незаконни строежи е и на местната власт и затова срещу длъжностни лица от общинските администрации са образувани 11 административнонаказателни производства: на трима служители в община Ружинци, двама в община Берковица, трима в община Левски и трима в община Ветово, са докладвали от ДНСК на спецпрокуратурата.

В Горна Оряховица незаконните постройки са в кварталите “Гарата” и “Калтинец”. В началото на юли при специализирана полицейска акция там бяха установени 7 постройки, за които собствениците не можеха да покажат никакви документи за строителни дейности или показаните документи не съответстваха на построеното. В района бяха неутрализирани две групи ало измамници.

 

 

 

 

 

Разбиха три банди, взели 4 млн. лева от жертвите си

Три банди телефонни измамници - на Борислав Димитров-Бобито, на Димитър Серафимов-Келеша и на Васьо Гръка, бяха задържани през тази година. Те са задигнали над 4 млн. лв. от жертвите си.

Първо бе разбита бандата на Бобито. Групата бе задържана през април. В нея всички, дори мулетата са роднини. Родом са от Горна Оряховица, но действали от Румъния. Успели да задигнат над 3 млн. лева от възрастни хора. Имат два мегаудара - за 600 000 лв. и за 530 000 лв. от столичанката Жасмин Куртева. Ползвали схемата със съдействие на полицията. Още тогава премиерът Бойко Борисов поиска да се продаде имуществото на групата и да се върнат парите на жертвите.

Групата на Келеша, ситуирана в Левски, но работеща от Румъния, бе ударена в края на август. Тя успяла да задигне над 300 000 лв. Една от измамите им е срещу 11-годишно дете, което им дало 53 000 лв. в Стара Загора.

Последна бе хваната групата на Гръка. Бандата е от Ветово и тя действала от Румъния. Членовете ѝ бяха арестувани през октомври. Оказа се, че при някои пътувания с мулето е бил Пламен Шляпашки, задържан за тройното убийство край Негован. Над 700 000 лв. е взела групата по схемата за съдействие на полицията.