Туристически агенции и съмнителни посредници печелят пари, като предлагат помощ при оформяне на електронни визи за Руската федерация. Цената на подобни услуги варира от 15 до 45 евро за виза. Разбира се, ние по никакъв начин не оспорваме правото на чуждестранните граждани да харчат спестяванията си по собствена преценка, но бихме искали да припомним, че дадената електронна виза за посещение на определени региони на Русия се издава напълно безплатно, и заявката се попълва изключително на специализирания уебсайт на Министерството на външните работи на Русия: https://evisa.kdmid.ru/. Това съобщи Генералното консулство на Русия в Русе в сайта си и в официалната си страница във Фейсбук.
За да се получи електронна виза, не са нужни покани, потвърждения на хотелски резервации или други документи, удостоверяващи целта на пътуването до Руската федерация. Срокът за издаване е не повече от 4 календарни дни от датата на подаване на попълненото заявление и обещанията за съдействие за „спешна виза“ нямат никакво основание, казват още от дипломатическото представителство. 
В заключение бихме искали да отбележим, че електронната виза се издава въз основа на личното заявление на чуждия гражданин, а не на посредници, и от правилното му попълване пряко зависи, доколко приятно ще бъде пътуването до Русия, обобщава консулството.