Сградата на руското консулство, която е опразнена от миналата година, няма някакъв дипломатически статут и предназначението й може да бъде променено с решение на Общинския съвет, заяви вчера кметът Пенчо Милков.
Предпочитаният за него вариант е тя да си остане консулство, като вместо Русия там се нанесе друга държава. Проведени са разговори по този въпрос с посланика на Румъния, но до момента няма заявен интерес от тяхна страна.
От направените консултации с Министерството на външните работи се е изяснило, че няма никакъв проблем сградата, чиято е собственост на Общината, да стане например детска градина както в миналото или да се даде под наем за бизнес. Това може да стане само с решение на Общинския съвет, но все още никой съветник не е отправял такова предложение. 
Бившето консулство се охранява от КООРС, дворът е почистен от храстите и са сложени камери. Според Милков в момента разходите за поддръжка са малки и не представляват проблем.
Генералното консулство на Русия в Русе бе закрито, след като правителството на Кирил Петков отзова 70 руски дипломати и служители на посолства и консулства на Руската федерация през юни миналата година. Договорът за наем на сградата бе сключен само 6 месеца преди това за срок от 10 години при месечен наем от 2633,79 лева без ДДС или 31 605 лева годишно. След закриването на консулството той бе прекратен.