Улица „Ниш“ в Русе, на която се намира Генералното консулство на Русия, да се преименува на „Героите на Украйна“. Това е едно от предложенията в петиция, за чиято подкрепа призова Посолството на Украйна в България. Кампанията е на интернет групата Ukrainе Street за смяна на имената на улици заради руската инвазия в страната.
Готови сме да внесем съответната докладна записка в Общинския съвет, каза общинският председател на СДС Станимир Станчев.
Кампанията призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици и градове, а инициативата е много мощен начин да се отговори на опитите на Русия ефективно да зачеркнат Украйна и украинската култура, посочват от посолството. Това би бил един символичен акт в подкрепа на украинския народ, който защитава своята независимост във войната, започната от Русия, се казва още в съобщението. 
Сред другите предложения са: част от ул. „Никола Мирчев“, на която се намира сградата на руското консулство в София, да се казва ул. „Героите на Украйна“; бул. „Драган Цанков“, където е руското посолство в София, да се казва бул. „Украйна“; част от ул. „Македония“ във Варна, където е сградата на руското консулство, да се промени на ул. „Украйна“ и др. 
Сайтът на кампанията съдържа връзки към петиции за преименуване на улиците с посолства и консулства на Русия в 53 града в 34 държави по света. От посолството посочват, че своите улици вече са преименували в Албания, Латвия, Норвегия и Канада. В Торонто авеню „Сейнт Клер“ е прекръстено на „Площад на Свободна Украйна“, а в другите две държави улиците, на които се намира руското посолство, са наречени или „Свободна Украйна“ или „Независима Украйна“.
Процедурата за преименуване на улици изисква внасяне на предложение в Общинския съвет и приемането му с мнозинство. Право на такава инициатива имат кметът, заместниците му и общинските съветници.
Ще подготвим такава докладна и ще я внесем в Общинския съвет. Ние сме най-старата демократична партия, не сме изменяли на принципите си и няма да го направим. Въпросът не е да застанем срещу Путин или срещу Русия, а да покажем воля за защита на демокрацията, каза общинският съветник и лидер на организацията на СДС в Русе Станимир Станчев. 
Подкрепяме Украйна, има резон в такова действие, но не сме обсъждали темата. Ще я анализираме и ще излезем с решение, каза д-р Теодора Константинова от ДСБ. 
Други общински съветници, с които „Утро“ разговаря, също заявиха готовност да обсъдят предложението на украинското посолство, но не се ангажираха с твърдо мнение дали ще го подкрепят, или ще го отхвърлят.