"Спокойно всичко ще е наред! Ще се справите!", шушукат учители на притеснени ученици с бели престилки и шапки малко преди 12.30 часа в събота в салона на ресторанта на хотел "Дунав плаза". Единадесетокласниците и дванадесетокласниците са ученици в гимназията по туризъм и са част от шестте екипа заедно с общински съветници, които участваха в петото издание на кулинарното състезание за непрофесионални готвачи "На върха на ножа".
Надпреварата започна в 10 часа, като участниците бяха разделени на две смени. Първи в кухната влязоха съветниците Деница Иванова, Елеонора Николова и Росица Георгиева заедно с техните колеги ученици. През това време другите трима съветници Деана Тонева, Иван Иванов и Веселин Велчев и съотборниците им бяха в основната зала на ресторанта, където имаше монитор, на който онлайн се виждаше какво и как се готви в кухнята. А оттам точно по обяд, малко преди да влезе втората смяна от три екипа, излязоха истински кулинарни шедьоври, което най-вероятно породи притеснение не само сред учениците, а и сред тримата съветници, на които тепърва им предстоеше да запретнат ръкави и да покажат кулинарни умения. Всеки от екипите трябваше да измайстори интерпретация на ястие от дунавската регионална кухня, като отборите приготвяха по две порции - едната за журито, а другата за презентационната маса.
Взискателното жури с председател Ивайло Димитров, който е зам.-председател на асоциацията на професионалните готвачи и председател на русенския клуб на професионалните готвачи, проследи как всеки от отборите се справяше с приготвянето на ястията, след което ги огледаха, дегустираха и оцениха. 
На първо място бе класиран отборът на началника на просветния инспекторат Росица Георгиева и Добростин Стефанов от 12 клас. Те приготвиха хрупкаво филе от сом, сърмичка от леща, бекон, миди и гъби с тарама от черен хайвер, върху речни камъни от пащърнак, за което получиха и най-висока оценка. Победителите бяха наградени от председателя на общинския съвет Иво Пазарджиев.
Второто място зае екипът на Деана Тонева и дванадесетокласничката Искра Монева с рецептата им за печено пилешко по николовски, вдъхновена от едно от най-привлекателните села около Русе. 
Трети станаха Деница Иванова и Михаил Иванов от 11 клас, които представиха пържен дунавски сом с печени зеленчуци, картофи и тарама хайвер. 
Призът за най-атрактивното блюдо отиде при Веселин Велчев и Диляна Колева от 12 клас и тяхното филе от сом с мащерка и сос маринара. Втори в тази класация станаха Иван Иванов и Даниел Янков от 12 клас, които приготвиха дунавска щука с канапе от зеленчуци. Наградата на община Русе получи тимът на Елеонора Николова и Илиян Николов 11 клас, които представиха гювеч с риба и зеленчуци от Сребърна. Те бяха наградени от кмета Пенчо Милков.
Петото издание на състезанието "На върха на ножа" се организира от Професионалната гимназия по туризъм с помощта на общината и местния Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в Русе.