Една фина, ерудирана, здраво стъпила на земята и изключително чаровна общинска съветничка има своята орисия да бъде в политиката. Ако вярваме на поверието, че мястото, където ти е хвърлен пъпът, орисва бъдещето ти, то Деница Иванова, или както я наричат приятели и близки - Дея, е попаднала точно където трябва. 38-годишната дама е едно от новите лица в групата на общинските съветници на БСП, които ще коват местните закони през следващите четири години, а за новото си поприще се подготвя дълго време.
Дея е родена на 1 май 1981, когато се е провеждала най-голямата манифестация в страната за 1300 години България. 
Появила се точно в 10:10 сутринта, когато започвали и честванията
като според баба й Йорданка това е и най-светлата дата по онова време. Няколко години по-късно майка й Емилия, която в момента е пенсионерка, решила да хвърли пъпа на Дея не в изложба, не в библиотека, не в чужбина, а... в изборите.
Тогава е имало гласуване за Народно събрание и тя просто пуска пъпната връв в единия плик с бюлетината и в урната, разказва Деница, която още от дете знае, че ще попадне в политиката.
38-годишната общинска съветничка не прави абсолютно нищо, без да го обмисли предварително, и докато не е наясно 100% какво я очаква. Затова и преди да поеме по пътя на политиката, тя няколко години инвестира, за да учи и да премине през всичко, което трябва да знае. Дея става член на БСП преди шест години, като в семейството единствено майка й е била член на партията, но през 90-та година се деполитизира. Майка й Емилия дълги години е работила в "Балкантурист", след това в "Дунав турс" АД като ръководител отдел международен туризъм и транспорт и член на борда на директорите, а след това като бизнес тренер, регионален и национален мениджър в  AVON-България, ING-животозастраховане. Баща й Красимир, вече покойник, се е занимавал със строителство. Дея има и по-голяма с две години сестра - Косара, която живее в София от 1998 и е HR /Човешки ресурси/ в големи мултинационални компании.
Винаги съм смятала, че моята партия е БСП, но съм чакала момент, в който да съм достатъчно подготвена
и адекватна. Баба ми Йорданка, която беше учителка в Долна Студена, е възпитала в мен нуждата към социална справедливост. През целия си живот, още и като дете, всяко нещо, което съм смятала за несправедливо, съм го отстоявала. Лявото е солидарност и справедливост, отстояване на позиции, споделя Дея.
Чаровната съветничка е била отлична ученичка и от децата с ясно изразена позиция, които никога не се съобразяват с несправедливости.
Имах прекрасно детство, летните ваканции прекарвах при баба на село заедно със сестра ми. Тя ни водеше с нейните ученици по бригади, екскурзии, събори. Баба беше невероятен будител и се занимаваше с всякакви инициативи, спомня си Дея, която е учила в "Братя Миладинови", а средното си образование завършва във "Възраждане".  
Винаги съм казвала истината, чувствах се длъжна да бъда адвокат на другите деца. Все бях говорител на класа, бях най-отпред и повече съм си навличала гнева на учителите. Затова и постоянно трябваше да се доказвам, но ученето ми се отдаваше, защото имам много сериозна звукова и зрителна памет и това ми помага и до ден днешен, споделя Деница.
Макар да изглежда доста емоционална, 38-годишната съветничка е изключително търпелива и премерена. Винаги и в работата си, и в партията, е свикнала да помага и да бъде полезна, а 
житейският урок, който все още не е успяла да научи, е да не прави непоискано добро
което определя и като голяма грешка.
След средното си образование обичта към морето подтиква Дея да следва във Варна "Бизнес комуникации", което е една от модерните специалности. След втората година в икономическия университет обаче любовта я връща в Русе. Това е съпругът й Денислав, с когото вече 17 години са заедно и имат син - първокласника Матей.
Познавахме се, преди да замина, поддържахме връзка, но в един момент реших да се върна, като се прехвърлих стопанско управление в Русенския университет и изкарах две години за една, казва Деница. 
След дипломирането си тя започва работа в структура, популярна сега с продуктите си Джет кредит и Джет кеш, като осъществява връзките с търговските партньори. Всичко, което е работила през годините, е свързано с комуникацията с много хора, в което се чувства най-добре. В един момент обаче Дея решава да се захване с частен бизнес, като отваря магазин за дрехи. Първоначално започва да внася турски стоки, а след това и от Италия. Бизнесът се разширява с още един магазин в Бургас, като започва с търговия и на едро, но през 2009 идва голямата криза и не след дълго се налага да приключи.
През 2012 се ражда синът й Матей. По това време започват и протестите срещу правителството Орешарски.
Винаги съм имала позиция. Като работодател на малък и среден бизнес съм виждала толкова социални несправедливости и тогава си казах, че хората като мен с житейски опит трябва да променят нещата. Това беше моята мотивация. 
Гледах протестите и реших, че сега е моментът да вляза в БСП
Тогава ми казваха, че съм прекалено честна и откровена, а политиката е мръсно нещо и не е за мен, разказва Дея. 
Тя обаче е твърдо решена и просто отива в БСП, за да заяви, че иска да стане партиен член. Среща се с тогавашния си партиен секретар Димитринка Маринова, която се познава с майка й, но очакванията й за партията не се оправдават.
Не беше така, както си го представях и започнах да търся варианти нещо да се промени. Станах член на младежкото обединение, но то не изглеждаше по начина, по който исках. Трябваше да намеря себеподобни, да изградим едно ядро. Тогава се запознах със сегашния кмет Пенчо Милков, който беше общински съветник, с депутата Георги Стоилов, който тогава беше младежки областен председател, и с другите млади социалисти в общинския съвет Виргилия Грънчарова и Антон Данаилов. Петимата разговаряхме за промяната, искахме да променим нещата. Възможностите бяха през младежкото обединение, където има изключително много обучения, възможности за срещи и семинари, от които почти никой не се беше възползвал, обяснява Дея. 
Така през 2014 идва писмо с покана за участие в подбор за националния политически институт на Националния съвет на БСП, която е за един представител от област. Останалите членове в младежкото обединение 
казват на Деница, че няма смисъл да опитва, защото не са одобрявали никого от Русе
Това нахъсва още повече младото момиче и тя успява да влезе в академията, която подготвя бъдещите кадри на партията в две направления - организационно и политически.
Обучението е една година, имаше 32-ма членове от различните области в страната. Като се представих коя съм и всички преподаватели казаха, че за първи път има някой от Русе. Бях и сред тримата в академията, които трябваше да се срещнат с депутатите от 43-ото Народно събрание, сред които по това време са големите политици Янаки Стоилов, Михаил Миков и да им кажем какво искат младите хора в БСП и какво очакват от тях, разказва Дея.
Не след дълго в общинското ръководство на партията постъпва обаждане от председателя на партията Михаил Миков, че Деница Иванова трябва да стане областен координатор.
Божидар Йотов ми се обади, а моята реакция беше: Не, мерси, аз си имам работа. Срещнах се обаче с Миков и тогавашното бюро, и въпреки че бях нов член, без нужния опит, те бяха категорични, че трябва да се захвана. Върнах се в Русе с едно пълномощно, не познавах председателите по общините, а идваха местните избори през 2015. 
3-4 месеца ми трябваха, за да накарам общините да започнат да приемат факта, че един млад човек ще им казва какво ще правят
че ще е връзката между "Позитано" и съответната община. Заварих различни порядки, остарели във времето, сблъсках се с доста отхвърляния. Лека-полека учех за всяка структура кой какъв е, биографиите, що е партийно строителство. Върнах се 30-40 години назад в архивите, за да спечеля тяхното доверие и продължавам да се учи, обяснява Дея. 
Така областният координатор минава през първо бойно кръщене местни избори, на което обаче БСП претърпява тежко поражение.
Беше ми тъжно, защото за първи път излизах на избори и за първи път ги загубих. Плаках, не съм свикнала да губя. Дълго време ги преживявах, но вече минала през толкова много избори, ми е ясно как работи машината, споделя Деница.
През 2016 за младата социалистка идва и най-високото призвание, което някога някой е получавал в БСП Русе, откакто партията съществува вече 123 години. Деница от Русе става член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на младежкото обединение, без дори да е била председател на местното младежко обединение.
Тогава бях на 34 години, а там приемаха хора до 35-годишна възраст и изкарах две години мандат до 2018. Това беше моят най-голям инструментариум, който ми даде възможността да въведа много млади хора през всичко, което дава младежкото обединение.
Моята цел беше максимален брой млади хора да изкарат всякакви обучения, семинари, за да постигаме резултати
Сега съм доволна от младежкото обединение на Русе, вече е друго. Там вече има много знаещи и можещи млади хора и усилията ми са си стрували, отбелязва Дея. 
Освен че е единствената русенка, попадала в Изпълнителното бюро на националния съвет на младежкото обединение, Дея е и единствената в БСП, завършила и трите академии. Това са Национален политически институт към Националния съвет на БСП "Димитър Благоев", след което Иститута за социална интеграция - Академия за социална политика към фондацията "Фридрих Еберт", където също се обучава една година за всичко, което трябва да знае един бъдещ политик. Дея завършва и Българско училище за политика "Димитър Паница", където обаче чака две години, за да я одобрят или да се отвори възможността за хора, които не са политици, тъй като квотата на БСП е 7 души от цялата страна и с приоритет влизат народните представители.
Нищо не правя, ако не съм готова за скок. Този скок, който правя в общинския съвет, е на база четири години сериозна подготовка. Затова искам да кажа на всеки, който смята да се занимава с политика, да не прави нещо, без да знае с какво се захваща. За да бъде човек политик, това е отговорност, категорична е Дея.
Младата общинска съветничка не спира да се усъвършенства, като междувременно 
завършва и политически мениджмънт към Съвета на Европа
където преди месец се дипломира. Семестриално завършва и Българо-Румънски интеруниверситетски център БРИЕ със специалност "Европеистика и публична администрация" и през февруари ще се дипломира.
Малкото свободно време, което остава на областния координатор на БСП, тя прекарва със семейството си и си почива в игри с Матей, който е обсебен от "Лего", а Дея   постоянно сглобява конструктори. И поставя ясна разграничителна черта между личния си живот и ангажиментите в партията, като задължително правило е работата да не се пренася вкъщи.