416 154 км са навъртели 12-те линейки на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ и петте филиала в областта през миналата година. В сравнение с 2012-а изминатите километри са с 27 000 повече главно заради отдалечени села без джипита, съобщи вчера директорът д-р Пенка Бахчеванова.
Повече са и повикванията, на които са се отзовали медицинските екипи. Те са реагирали на 21 863 обаждания за помощ срещу 21 848 за предходната 2012 г., като 21 606 повиквания са били за наистина спешни случаи. Стационарните екипи са извършили 9459 прегледа, а в домовете им и на различни произшествия са обслужени 31 322 пациенти, като 1422 са били деца до 17 години. Над една трета от посетените болни или 8265 пациенти са хоспитализирани. 236 души са спасени на крачка от смъртта чрез навременна реанимация. 422 човека не са имали този късмет и са починали от инфаркти и инсулти или в тежки катастрофи и след успешни опити за самоубийство, преди да пристигнат екипите, които само са констатирали смъртта им.
Според д-р Бахчеванова тези показатели за работата на Спешна помощ са по-добри от миналата година. Обяснението е в своевременното пристигане на медиците до пациента и при нужда незабавната реанимация още в дома му, на местопроизшествието или по време на транспортирането. Факт е, че шестте мобилни екипа на центъра са пристигали на адрес в чертите на града за 5-8 минути и до 15-17 минути в най-отдалеченото място, посочи д-р Бахчеванова. Тя напомни, че преди две години „Медика кор“ дари на ЦСМП 11 ЕКГ апарата, по 1 за всеки реанимобил, и 11 GSM-а за връзка с дежурен кардиолог в клиниката и това също е изиграло значителна роля за спасяването на пациенти със сърдечно-съдови проблеми.
Проблем за центъра е липсата на достатъчно лекари. Основната причина е, че въпреки изключително отговорния и стресов труд, свързан и с опасност за здравето и живота на спешните медици, средната брутна заплата в ЦСМП остава ниска. Затова и 13 места за лекари продължават да са незаети, а липсата им да се компенсира с дежурства на доктори от болницата, обясни д-р Бахчеванова.
Тя обаче е категорична, че за изминалите 19 години структурата и организацията на дейността на ЦСМП-Русе е доказала преимуществата си и затова не се налагат промени. Необходима е обаче подмяна на екипните автомобили и медицинската апаратура, защото за шест години от доставянето им вече са се амортизирали.