Петима измамници от Ветово са арестувани за телефонни измами за десетки хиляди евро в Гърция, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР ст.комисар Теодор Атанасов. Акцията е част от специализираната операция за борба с битовата престъпност и е проведена на 14 януари по домовете на ромите, когато празнували циганската Нова година - Банго Васил. 
Измамите по познатите у нас схеми за пострадал роднина или помощ на полицията да залови престъпници са извършвани от Ветово, а парите са прибирани от гръцки мулета, които ги превеждали по сметките на тарторите у нас след удържане на своя дял. След серия ужилвания престъпната група била разкрита и обявена за международно издирване. Залавянето на ветовската петорка станало по информация, че празнуват Банго Васил със семействата си.
В момента задържаните са в следствения арест, предстои съдът да постанови мерките им за неотклонение, но очакваме да останат зад решетките и така контингентът от телефонни измамници ще намалее с петима души, посочи ст.комисар Атанасов.
Както „Утро“ първи писа, още през ноември миналата година бяха задържани двама измамници, които мамиха гърци по телефони от Ветово. Тогава арестуването им стана възможно благодарение на криминалиста Александър Ласков, който години наред бе началник на РПУ-Ветово и познава добре този вид престъпления. За проявения нюх Ласков бе награден с медал на МВР III степен.