В допълнение към всички радости, които момичетата внасят в този свят, се оказва, че те добавят и ценни години към живота на бащите си. Според проучване, татковците на дъщери са склонни да живеят по-дълго в сравнение с тези, които нямат деца или имат момчета.

Тъй като няма много информация за ефектите, които има раждането на дете върху здравето и тялото на бащите, изследователи от Ягелонския университет провели проучване, за да разберат повече. Голямо количество демографски данни били събрани от над 4310 души (състоящи се от 2147 майки и 2163 бащи) и анализирани.

Децата, които били взети под внимание, били и момичета, и момчета. Установено е, че общият брой деца и синовете нямат никакъв ефект върху бащите. Въпреки това било открито, че броят на дъщерите е свързан с дълголетието на бащите.

Резултатите от изследването показват, че бащите с дъщерите са склонни да живеят по-дълго и колкото повече дъщери имат, толкова по-дълго живеят - с "74 седмици повече за всяка родена дъщеря", за да бъдат по-конкретни. И макар че това е доста добра новина за всички татковци, данните не са толкова оптимистични, когато става дума за майките.

Според проучването, и дъщерите, и синовете имат отрицателно въздействие върху здравето на майката и намаляват живота ѝ.

В противоречие с това конкретно проучване, друго твърди, че раждането на дете, независимо от пола, увеличава живота и на двамата родители. Въз основа на данните, събрани за 14 години, тези изследователи са открили, че двойките с дете живеят по-дълго в сравнение с тези, които нямат деца.