Първият ден от болничните да не се плаща. Около това предложение са се обединили партньорите в управляващата коалиция – ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, обяви председателят на НФСБ Валери Симеонов на брифинг в парламента. Очаква се промяната да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Идеята на управляващите е първият ден вече да не се плаща нито от работодателя, нито от Националния осигурителен институт (НОИ).

Симеонов добави, че вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин. Вицепремиерът Красимир Каракачанов обясни, че мярката цели да спре фалшивите болнични с цел сливане на почивни дни.

Управляващите са потвърдили, че от началото на следващата година размерът на минималната пенсия ще се повиши до 250 лв.

„Както знаете вече сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство още през съставянето му в началото на 2017 г. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложлии в коалиционната програма за повишаване на пенсиите и в случая се обединихме около решение, което ще внесем между първо и второ четене за повишаване на минималната пенсия на 250 лв.“, каза Валери Симеонов.

Друго решение, което са взели, е за приобщаването на децата от ниски социални слоеве към образователната система. Той поясни, че идеята е четири, пет и шестгодишните деца да бъдат задължително в детска градина, като държавата поеме разходите за такси на тази група деца. „Третото, около което се обединихме да бъде определен и заделен фонд в размер н 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища“, допълни още Симеонов.