Откраднатите от храм "Свети Димитър" в Пепелина 20 икони стигнали до София, където щели да бъдат предложени на търг. Бързото им пласиране станало чрез антиквар, който откупил иконите. Именно той е в основата на разплитане на случая и залавяне на крадеца. Вчера пред съда застана 49-годишният многократно осъжан П.П. от търговишкото село Водица, който е обвинен за двата обира на църквата. Соченият за негов съучастник - 45-годишен мъж от Опака, засега е без обвинения, тъй като няма данни да е бил съпричастен към кражбите. В част от случаите той бил  шофьор на опитния обирджия.
Впрочем 49-годишният мъж засега е обвинен само за двата обира на храма в Пепелина, извършени между 1 и 3 ноември. При първия църквата остана без кутията с дарения със 125 лева в нея, а при втория от иконостаса бяха свалени 19 малки икони и бе отмъкната друга голяма. Предстои към тези обвинения да се добавят и за посегателствата в храмовете в Пет кладенци, Каран Върбовка, Кацелово и Острица, тъй като Районната прокуратура в Бяла е събрала доказателства за незаконното му проникване и в тях. От там липсват около 10 икони, свещници и църковни предмети.
Вчера 49-годишният мъж обжалва задържането си, но Окръжният съд прецени, че то е съвсем справедливо не само заради предишните му осъждания, липсата на данни да работи, но и заради предстоящото групиране на делата срещу него и случаите на обири на църкви. Затова окончателно потвърди ареста му.
Иконите са иззети и вероятно ще бъдат върнати в храма в Пепелина.