Неизбухналият снаряд, който вдигна на крак полицията в Русе във вторник и се наложи улица „Александровска“ да бъде отцепена в района до паметника на Альоша, най-вероятно е неизбухнала авиобомба от Втората световна война. Това е заключението на специалистите от специализираната дирекция на МВР, които го обезвредиха на военен полигон близо до Търговище.
Боеприпасът е купен в понеделник от собственик на антикварен магазин от двама души, които го донесли в сак и му го продали за 15 лева. Намеренията на антикваря били да го остави в магазина като част от интериора, но след като се посъветвал с приятели, подал сигнал, че вероятно е попаднал на нещо много опасно.
Районна прокуратура образува досъдебно производство за незаконно притежание на боеприпаси по случая с установения необезвреден снаряд в антикварния магазин на ул.“Александровска“, назначени са експертизи, каза вчера за „Утро“ председателят на Районна прокуратура Яна Илиева.
Русе е бомбардиран няколко пъти през Втората световна война.
Първата атака е извършена през нощта на 12 срещу 13 септември 1942 г. от съветски самолети и над града са хвърлени 4 бомби.
Голямата офанзива е през 1944 година от  британско-американските военновъздушни сили. На 11 юни Русе е бомбардиран с около 100 бомби. Убити са петима, ранени са 4 души. 
На 23 юни в 9.50 часа над града са хвърлени 20 запалителни бомби.
В 1.40 часа на 29 юни Русе е засипан със 100 разрушителни бомби, убити са двама и са ранени трима души. 
На 3 юли завръщащите се от Румъния бомбардировачи отново хвърлят няколко бомби над Русе, но няма жертви. Това е и последното нападение над града от въздуха.