Сигнал за продаден от непознати на антиквар невзривен боен снаряд напълни вчера с цивилни, униформени и спецполицаи „Александровска“ към изхода до паметника на Альоша. Информацията за опасния „сувенир“ беше подадена по обед от самия купувач, след като се усъмнил, че купеният за 15 лева в понеделник боеприпас е действащ и може да хвърли във въздуха неговото и околните магазинчета и да вземе човешки жертви.
Подозренията му се засилили след консултация с приятели, които разпознали опасността.
„Не съм го поръчал, случаен човек го носи, продава стари неща. Най-вероятно е от войната, щях да си го сложа за украшение. Докараха го с една чанта, купих го и това е. Закупих снаряда и се оказа, че е истински, но и това още не се знае дори. Може пък и да не, това е положението“, разказа мъжът, който не пожела да даде повече подробности.
Към 16 часа група от варненското подразделение на дирекцията за оперативно и техническо издирване в МВР отнесе дългия 30 см снаряд, за да го взриви на безопасно място. Районът бе отцепен на още по-голям периметър заради опасност от евентуална взривна вълна. Екипът от двама души влезе в антиквариата, където облече защитните костюми и изнесе снаряда в специална раница.
Преди това специалистите категорично потвърдиха, че снарядът е боен и опасността от жертви и разрушения при евентуалното му избухване е била съвсем реална. 
Със случая се зае Районна прокуратура, която ще излезе с официална информация днес.