Съдията от търговското отделение и член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България Йордан Дамаскинов е първата известна кандидатура в конкурса за нов председател на Русенския окръжен съд. Това става ясно от справка на сайта на Висшия съдебен съвет /ВСС/. Процедурата стартира, след като доскорошният административен ръководител Искра Блъскова се пенсионера и от лятото съдът няма редовен шеф.
Магистратът завършва право в Софийски университет през 1992 година, след което постъпва като младши съдия в Окръжния съд, където продължава да работи още 4 години. Следва кратко отделяне от редиците на съдебната система, тъй като 2 години Дамаскинов е юрисконсулт в държавно предприятие, но през декември 1999 година се връща обратно в магистратските среди и от тогава до сега е съдия. От 2011 година е член на Съюза на съдиите, между 2013 и 2015 година е председател на русенската секция на организацията, а от края на ноември 2015 година е един от седемте членове на ръководството на съюза.
"Управленски опит нямам, но притежавам необходимата квалификация и опит. Насърчението от мнозина от колегите ми беше основен фактор да се кандидатирам за председател на съда", започва концепцията си за управление магистратът.
Споделя директно и без заучени фрази няколко от проблемните ситуации в съда, една от която е работата на внедрените системи за случайно разпределение на дела. И според статистиката, и от усещането на съдиите, работата им куца, тъй като водят до неравномерно натоварване на магистратите.
"Съдиите не трябва повече да слушат оправдания как компютърът "така разпределил", как компютърът ги "захапал" и за кратко време им разпределил много дела. Както по-натоварените, така и по-слабо натоварените разглеждат този проблем като несправедливост", посочва Дамаскинов. Смята, че трябва анализ на причините, които допринасят за тази ситуация с цел преодоляването й. Категоричен е, че ако оглави ръководството на съда, ще продължи да заседава като редовен съдия, няма да толерира интриги и ще работи за спокойна работна атмосфера, като кани на разговори своите колеги, за да има обратна връзка и да не му убягват детайли от обективната картина и състояние на съда.
Като друг пропуск Дамаскинов посочва липсата на адекватна информираност за съдебната практика.
"Напълно е възможно съдия да разгледа и реши дело, без да подозира, че в съда има други дела от подобен вид и вече се оформя еднакво становище по тях. "Сверяването на часовника" в момента става неформално чрез разговори между съдиите", пише още магистратът и извежда необходимостта от обобщаване на практиката на съда.
"Авторитетното лично присъствие на магистрата в медийното пространство е предпоставка за по-точно представяне на съдебната власт. Наистина никаква стратегия за повишаване на доверието в съдебната власт не може да се сравни с едно интервю със съдия, в което той разкрива своята почтеност, професионализъм, интелект и гражданска позиция. В този смисъл като неуместни следва да бъдат отменени някои ограничения на свободата на изразяване в медийната стратегия на Окръжния съд като например: задължително предварително уведомяване на председателя за предстоящо интервю, задължението репортерът, който иска интервю, да изпрати предварително въпросите си", смята още Дамаскинов.
Посочва и че е смущаващо главният вход на Съдебната палата да е отреден само за служебен и смята, че това несъмнено трябва да се промени. Според него с тази уредба се накърнява моралът, тъй като излиза, че не гражданинът, който търси правосъдие, е по-важен, а магистратът и служителят.
Въпреки посочените не един или два проблема, които създават усещане, че магистратът е готов на кардинални промени и създаване на нов облик и имидж на съда, той посочва, че присъщо на един съд е да е консервативно учреждение. Според него въпреки динамиката на съвремието, стабилно и респектиращо изглежда това, че един протокол от съдебна делба изглежда и днес така, както е изглеждал през 1925 година.
Друг ръководен пост се очертава също да бъде зает от ново лице. Става въпрос за Районния съд в Бяла, който се управлява от Галена Дякова. И за председателското място там обаче тече конкурс заради изтичащия й мандат, а общо събрание на съдиите в градчето на 1 ноември е взело решение да излъчи Ивелина Бонева за свой кандидат. Тя завършва право в Русенския университет през 2000 година, след което започва работа като юрисконсулт в община Бяла. През 2004 година става държавен съдебен изпълнител, а в края на 2005 година е избрана за съдия.