Цените на плодовете в Румъния са с 20% по-високи отколкото в България и близките до нас Букурещ и други големи градове и са прекрасен пазар за нас. Най-много се търсят череши и сливи, но към всякаква българска продукция интересът е много висок. Това коментира за "Утро" председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев, който бе един от изложителите на международното изложение Индагра 2019 в Букурещ. 
В рамките на 5 дни най-престижното експо на селскостопанската индустрия в северната ни съседка събра повече от 800 фирми от 28 държави. Българското участие бе организирано от Добруджанския овощарски съюз и Съюза на Дунавските овощари, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд "Земеделие".  
Участниците бяха повече отколкото през миналата година, от наша страна се предлагаха не само пресни плодове, но и сушени, сокове, дори ракии. Имаме нови контакти, има и интерес. Пазарът в Румъния е малко по-различен, около 80% от плодовете се купуват не от пазарите, а от търговските вериги. Успяхме да се срещнем с две от тях - "Карфур" и "Мега Имидж". Влошените пазарни условия правят все по-трудно постигането на конкурентоспособни цени от страна на българските производители. Секторът е застрашен от свиване и с участието ни в подобни панаири оказваме допълнителна помощ и подкрепа на родните фермери да се представят по-добре и да реализират успешно продукцията си. Това е един от начините да преодолеем трудностите, които изпитваме, каза Николай Колев.