Автомобилистите в северната ни съседка, с която до неотдавна деляхме сходен икономически стандарт, има за какво да благодарят на законотворците си. Румънците плащат най-евтините винетки в деветте европейски страни, в които се използва система със стикери. За удобство всички цитирани цени са в евро, макар че заплащането става в съответната национална валута.
Цената на годишен стикер при съседите е 28 евро. Срещу това получават добри пътища и удобни магистрали - факт, в който често пътуващите на север от Дунав русенци няма нужда да бъдат убеждавани.
Платена пътна такса се удостоверява с лепенка на предното стъкло или електронния й вариант в Австрия, България, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Чехия и Швейцария. Винетките излизат най-солено на унгарците, които са принудени да харчат близо 139.12 евро за годишен стикер.
Противно на всякаква формална справедливост на другия полюс са швейцарците, които плащат едва 37.37 евро за годишна винетка, въпреки че са една от най-богатите нации в света. При тях обаче изобщо не са предвидени стикери с по-кратък срок на валидност. 
Макар да изглеждат безочливо скъпи на фона на родните пътни реалности, винетките в България всъщност струват колкото и дори малко под средното за деветте европейски страни, където важи системата. Остава загадка само защо румънските са двойно по-евтини.