Храмовете в Острица, Каран Върновка и Пепелина са попаднали под ударите на безочлив престъпник, който без свян откраднал икони, дарения и дори расо.
Първият сигнал в полицията бил за обир на царквата  в Острица, при което екип униформени отишъл на място и установил, че бравата на вратата е разбита, а решетка на един от прозорците - огъната. Липсвали икона и църковна одежда, които според събраните от полицията данни са изчезнали между 18 часа на 31 октомври и 8 часа на 1 ноември. 
Веднага се поличили съобщения за още два идентични обира в петъчния ден. Под ударите, най-вероятно на същия безбожник, попаднал храмът в Каран Върбовка, където била разбита решетката на входната врата, а от самия Божи дом са отмъкнати 4 икони с размери 30x40 сантиметра, както и кутия с дарения. Все още се уточнява кои точно икони липсват и каква е била сумата в кутията.
До църквата в Пепелина обирджията се добрал с помощта на инструменти - срязал халките на катинара на входната врата. От там липсвали около 100 лева на монети, което доказва само неговото невежество. Зщото за радост е оцеляла най-голямата ценност в тази църква - осветеното копие на изключително рядка чудотворна икона на Света Богодорица Млекопитателница. Божията майка е изрисувана в края на ХIX век от известния живописец Цаню Захариев от Тревненската живописна школа. Това е единствената православна икона, на която Св. Богородица е изобразена кърмеща своя син. 
Полицията издирва извършителя.