Русенските арменци посрещнаха празника Успение на света Богородица в своята черква, която носи името на Божията майка - "Сурп Аствадзадзин". Вчера тя, която е една от най-старите арменски църкви в страната /създадена е през далечната 1610 г./, чества и своя храмов празник. 
Точно в 11 ч камбаните удариха и призоваха енориашите да се съберат в църквата. Отец Дирайр отслужи празничната света литургия, а християните запалиха свещи пред иконите на Божията майка и на Иисус Христос. 
Постепенно идваха все повече енориаши, за да запалят свещичка и да се помолят за здраве и благоденствие. Успение на Божията майка е един от най-големите и най-тачени празници за арменците. И вчера русенските потомци на някогашните преселници, които са търсели спасение от геноцида от турската власт, на който са били подложени в изконните си земи, спазиха традицията, характерна за този ден, известен и като Голяма Богородица. Празникът в християнския календар е с фиксирана дата - 15 август, но Арменската апостолическа църква го чества винаги в най-близкия до датата неделен ден. 
Един от символите на празника е гроздето - на този ден след службата в църквата на енориашите се раздава грозде - първото узряло за годината, осветено в храма, а също и хляб и месо, специално приготвено в съботата за празника.