Традиционната кампания за превенция на мъжкото здраве "Мовембър" /от английския жаргон за мустак "Мо" и наименованието на месец ноември/, започва днес Университетска болница "Медика". Подтекстът на нейния символ - мустакът, е препратка с усмивка към грижата за мъжкото здраве.
Акцията се провежда четвърта поредна година и ще продължи до края на месеца, като главната й цел е превенция на рака на простатата, на тестисите и грижата за мъжкото ментално здраве, каза вчера за "Утро" началникът на отделението по урология в Университетска болница "Медика Русе" и главен изпълнител на кампанията д-р Румен Котов. 
През миналогодишния "Мовембър" урологични прегледи са преминали над 110 мъже, като при някои от тях е открит карцином в напреднала фаза, при други - в начален стадий.
За намаляване на подобни рискове до края на ноември за мъже над 50 години се предлага профилактичния промоционален пакет "Медика Мовембър". Така при стандартна цена 75 лева за преглед при уролог, ултразвуково изследване на простатата, измерване на остатъчна урина и изследване на простата-специфичен антиген /PSA/ ще струват само 35 лева.  
Прегледите ще се извършат на 6 и 20 ноември след предварително записан час на тел.082 502 430 или на регистратурата на ДКЦ 2 в кв."Здравец Изток", ул."Рига" 35.
Още една здравна инициатива е подкрепена от "Медика". Това е тридневният форум на сдружение "Българско дружество по неврология", който събира от днес до неделя в Доходното здание цветът на българската неврология.