Русенските киномани отново ще имат удоволствието да се радват на най-новите шедьоври на българското и световното кино. Традиционното гостуване на част от програмата на "София филм фест" тази година започва на 8 ноември, петък, и ще продължи три дни. Както е добре известно, входът за всички прожекции в Голямата зала на Доходното здание е безплатен. 
На 8 ноември от 18 ч русенци ще видят един от най-новите и най-награждавани родни филми - "Ирина", дебют на режисьорката Надежда Косева. Тя лично ще представи пред публиката своята лента, посветена на драмата на една сурогатна майка. От 20 ч същата вечер започва прожекцията на лентата на Аличе Рорвахер "Щастливият Лазаро", спечелила награда за най-добър сценарий от Кан 2108. 
В събота, 9 ноември, в 16 ч е предвидена среща с филма "Дъвка за балончета" на режисьора Станислав Тодоров-Роги с участието на Теодора Духовникова и Иван Юруков. От 18 ч екранът ще бъде предоставен на носителя на Златна Палма от Кан 2018 - филма "Джебчии" на японския режисьор Хирокадзу Корееда. По-късно вечерта, от 20 ч, зрителите ще гледат разтърсващия филм на Фатих Акин "Без милост", носител на "Златен глобус" за чуждоезичен филм, а изпълнителката на главната роля Даян Крюгер спечели приза за най-добра женска роля в Кан миналата година. 
В неделя филмовата програма стартира в 16 ч с българския филм "Урок" на тандема Петър Вълчанов и Кристина Грозева с Иван Бърнев в една от главните роли. В 18 ч следва "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов с участието на Руши Видинлиев, японската актриса Кики Сугино, българина, станал известен на миналогодишното връчване на Оскарите в Холивуд - Димитър Маринов, и боксьора Серафим Тодоров. Финалът на киномаратона е от 20 ч с лентата на полския режисьор Павел Павликовски "Студена война", който има 35 отличия и над 100 номинации от различни филмови форуми. Това е страстна и невъзможна любовна история за мъж и жена, които се срещат сред руините на следвоенна Полша.