Десетки жители от Русенско и Разградско се събраха в събота пред сградата на читалището в кубратското село Юпер, за да почетат с минута мълчание паметта на убитите в Испания Ирина Спасова и 6-годишната й дъщеря Мария. Сред тях бяха много съученици на Ирина, както и класната й ръководителка.
Младата жена и невръстното й дете бяха открити с прободни рани в дома им в мадридското предградие Мостолес в началото на ноември миналата година, а за престъплението бе арестуван съпругът и баща на детето - Галин Стоянов, който е родом от Русенско.
39-годишният Галин Петров Стоянов намушкал с нож 29-годишната си съпруга Ирина и 6-годишната им дъщеря Мария в дома им в околностите на испанската столица. След двойното престъпление се опитал да посегне на живота си, като се е намушкал няколко пъти в гърдите, шията и краката. Настанен е в болница „Puerta de Hierro“ в Махадаонда. Националната полиция е поела разследването, съобщи след трагедията испанският вестник „Ел Мундо“.
Престъплението е извършено в 22:13 часа в неделя, 6 ноември. Убиецът е изпратил по WhatsApp съобщение до няколко свои познати, че е нападнал жена си и дъщеря си и че ще посегне на живота си.
Приятелите веднага отишли в къщата, но никой не отворил. Обадили се на Националната полиция, която отишла на място и успяла да влезе в дома. В коридора на къщата са открили телата на жената и дъщеря и ранения мъж в друга стая. Жената е била с прободни рани по врата и гърдите. Момиченцето също е с няколко прободни рани.
Задържаният Галин Стоянов няма криминално досие, потвърдиха от централата на мадридската полиция. Двойката от близо десетилетие живеела в Испания, където преди шест години се появява на бял свят единствената им дъщеря Мария. Семейството пътува често до България, където живеят техни роднини. Няма оплаквания за малтретиране в брака, въпреки че източници от полицията подозират, че може да е имало епизоди на малтретиране преди убийството.
„Ирина Спасова беше на 29 години и работеше като козметик, занимаваше се основно с маникюр. В квартала тя беше известна с това, че често сменяше цвета на косата си. Като изключим това и бляскавите им коли - те имаха две БМВ-та - семейството се държеше на доста нисък профил в квартала. Отстрани изглеждаха като примерен брак“, твърди кварталният зеленчуков търговец.
Галин Стоянов е на 39 години, механик по професия.
„Той беше много добър човек. Винаги се е отнасял добре с нас. Не разбирам какво може да се е случило“, казва семеен приятел. „Никога не бих могъл да си представя нещо подобно да се случи.“
Властите в Испания не разкриха повече детайли около зверството в Мостолес. Местните медии отразяваха най-вече протестите в града и мълчаливите бдения в памет на убитите майка и дъщеря. Повечето хора познавали семейството на Галин и Ирина.
Съседи и познати ги определят като позитивни и усмихнати млади хора, които се обичали и отглеждали детето си с любов. Според версията на разследващите тя е имала причини да поиска раздяла и това е довело до кървавата трагедия. Близките обаче отхвърлят тази вероятност, а и сигнали за домашно насилие не са постъпвали в полицията.
Какво се е случвало в дома им изясняват испанските власти.
„Съкрушени сме. Децата ни си играеха заедно. Виждахме се почти всеки ден. Не можем да повярваме, че Галин е извършил подобно нещо!“, казва приятелка на Ира, както е наричана от близки и приятели жертвата, цитирана от „Ел Мундо“.
Ирина Спасова е родом от Юпер. Там е завършила основно училище, след което и Строителната гимназия в Русе. Последно е била в България през август миналата година и двете с дъщеря си са участвали със състава от Юпер в Националния събор на народното творчество в Копривщица, където представили красивите хърцойски традиции.
Връстниците на Ирина от Юпер организираха две инициативи в нейна памет.
Диана, Надежда, Слави, Станислава, Валери, Никола, Яна, Иван, Пламен и други със собствени средства осигуриха изработването на паметна плоча за двете жертви на домашно насилие. Тя бе поставена пред читалището. Мястото е избрано символично, защото младата жена е била самодейка в тамошния танцов състав.
На същото място бяха засадени и две иглолистни дръвчета. Те са своеобразен символ на живота, който не им беше позволено да изживеят.
„Дълго мислихме какво можем да направим в тяхна памет. Приятелите им в Испания поставиха паметна плоча и засадиха две дръвчета, решихме да пренесем идеята тук с призив срещу домашното насилие“, разказва една от инициаторките Диана Димова. 
Ангажирани в инициативата под надслов „Не на насилието. Да кажем СТОП на агресията“ са само приятели, без да безпокоят и да травмират допълнително семейството. 
„Рядко виждам такава съпричастност. Искаме да дадем гласност на такива случаи, да подкрепим жертвите на домашното насилие. Това е каузата: да подкрепим хората - а те са толкова много - които се движат в този мрачен тунел на домашното насилие, да знаят, че не са сами, че има кой да им помогне. Събрахме сме да се изправим срещу глобалната пандемия „насилие над личността“. Не искаме последствията да се превърнат в минало, а да се помнят и за тях да се говори“, каза още Диана Димова. 
Подкрепа за поставянето на паметната плоча е оказал кметът на Юпер Петър Петров.
Подкрепата си за жертвите на домашното насилие изразиха и областните управители на Русе и Разград Анатоли Станев и Драгомир Златев.
През следващите месеци от Областната администрация в Русе ще бъдат организирани редица събития, свързани с превенцията на насилието над жени и деца. Дейностите са предварително планирани и в тях ще участват представители на различни държавни и общински структури от региона, както и от неправителствения сектор. 
Венец пред паметната плоча беше поднесен и от „Зоната клуб-Русе“.